Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το παρασκήνιο των συναντήσεων στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

Το παρασκήνιο των συναντήσεων στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

Χωρίς να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός. Tο κλίμα ήταν αρκετά βαρύ. Τι είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας.

Χωρίς να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της
ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών το απόγευμα του
Σαββάτου ο πρωθυπουργός. Tο κλίμα ήταν αρκετά βαρύ. Τι είπε
στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα parapolitika, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα πέντε ονόματα που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς και μία μορφή διαπραγμάτευσης βήμα – βήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε καθόλου στην ονοματολογία και διαφώνησε κάθετα με τον τρόπο που κάνει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση. Τάσσεται κατά του «κατακερματισμού» των θεμάτων διότι δεν είναι προς όφελος της εθνικής θέσης, όπως είπε και στη δήλωση του, και έθεσε ως πρώτο βήμα για οποιαδήποτε συζήτηση την δέσμευση των Σκοπίων για αναθεώρηση του Συντάγματος τους. Επισημαίνεται ότι ο Ζάεφ είπε στον Τσίπρα ότι σήμερα δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται αλλά θα προσπαθήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές να την διαμορφώσει.

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς είναι:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Άλλωστε όπως τόνισε και στην δήλωσή του «ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα».

Το βαρύ κλίμα να «αποτυπώθηκε» από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κρύβει την ενόχλησή του ακόμη και ενώπιον του πρωθυπουργού την ώρα που δυό τους συνομιλούσαν στο σαλόνι του Μαξίμου, μπροστά στις κάμερες.

Με εικόνα, αλλά χωρίς ήχο, κάτι που σχολιάστηκε έντονα, έγινε η συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς το κανάλι της ΕΡΤ έδωσε μόνο εικόνα. Ο λόγος;

Σύμφωνα με το Μαξίμου, έγινε επειδή ήταν αίτημα του κ. Μητσοτάκη. «Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Φώφη Γεννηματά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», η Φώφη Γεννηματά πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση που Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που, όπως λέγεται, ομογενοποίησε τη θέση του νέου φορέα στο Μακεδονικό.

Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε θεαματικά αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση, ειδικά μετά την «σκληρή» απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που εξαπέλυε επίθεση κατά της κυβέρνησης για μυστική διπλωματία.

Το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά ίσως να είναι η αισιοδοξία που μετέδιδε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρσς. Ο κ. Τσίπρας φάνηκε να αναμένει κινήσεις από την πλευρά των Σκοπίων που θα «τρέξουν» τις εξελίξεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε, όπως μεταδίδεται, κάποια συγκεκριμένη αναφορά

Παρά την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την κυρία Γεννηματα, όπως μεταδίδεται, έδειξε να έχει αντιληφθεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Η εντύπωση που έδωσε είναι ότι κινείται στη λογική να κλείσει το θέμα. Όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη με γνώση του θέματος ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση που βρέθηκε ο Καραμανλής το 2008.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την θέση της για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και άσκησε αυστηρή κριτική στους μέχρι τώρα χερισμούς. Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν οτι ο πρωθυπουργός επιχείρησε αν και οδηγείται σε αδιέξοδο να χρησιμοποιήσει το θέμα για να δημιουργήσει νέες διαιρετικές τομές στο πολιτικό σύστημα.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε συνολική λύση και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό. Ξεκαθάρισε οτι δεν δέχεται σαλαμοποίηση του θέματος.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής καυτηρίασε την κυβερνητική διγλωσία στο θέμα και παρατήρησε οτι έχει βλάψει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024