Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η S&P έδωσε «ψηφό εμπιστοσύνης» σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

Γιατί η S&P έδωσε «ψηφό εμπιστοσύνης» σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο blue chips (εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο) του ΧΑ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο blue chips (εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο) του ΧΑ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, αξιολογεί πλέον με «ΒΒ-» από «Β+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ, σε θετικό το outlook (προοπτική). Η αναβάθμιση του ΟΤΕ ακολουθεί την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-», η οποία αντανακλά κυρίως τη σταθερή βελτίωση στα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης και τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών της προοπτικών. Υστερα από πολυετή ύφεση, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017.

Ο S&P αναμένει ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ κατά 2% το 2018 και οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,4% κατά μέσο όρο την τριετία 2018-2021. Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μειώθηκε στο 20,5% το 2017 από το 27,9% το 2013. Κατά την άποψη του οίκου, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας προσφέρει ένα καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον για τον ΟΤΕ. Η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη τις σταθερές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας, ιδιαίτερα στη σταθερή γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα, την ανθεκτική συνολική απόδοση και την επαρκή ρευστότητα. Η εκτίμηση υποστηρίζεται περαιτέρω από τη δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και το πολύ χαμηλό ποσοστό χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί απίθανο να αντιμετωπίσει προβλήματα ο όμιλος σε ένα υποθετικό σενάριο κρατικού οικονομικού κινδύνου. Ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ, η μείωση του κόστους και η ανθεκτική παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσουν την εταιρεία από ένα δυσχερές σενάριο.

Παράλληλα, η Standard and Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΠΑΠ σε «B+» από «Β», διατηρώντας outlook (προοπτική) σταθερό, ώστε να αντικατοπτρίζει την αναβάθμιση της Ελλάδας στις 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την S&P η φθίνουσα πολιτική αβεβαιότητα και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας παρέχουν ένα καλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον για τον ΟΠΑΠ. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΠΑΠ στο «Β+», το οποίο περιορίζεται από το υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία παράγει περίπου το 95% των εσόδων της.

Η εκτίμηση της S&P για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΟΠΑΠ υποστηρίζεται από το ισχυρό brand του ομίλου, τις αποκλειστικές άδειες για την παροχή των τυχερών παιχνιδιών της και το ιστορικό υψηλών περιθωρίων κέρδους του ομίλου. Η S&P εκτιμά ότι η περιορισμένη μόχλευση και η δυναμική πορεία του ΟΠΑΠ στην παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσουν την εταιρεία σε ένα πιθανό δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024