Καταλονία: To 25% των βουλευτών φυλακισμένοι ή φυγόδικοι
Η πτέρυγα των αυτονομιστών στην Καταλονία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα, που μάλλον θα την ακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο σχηματισμός της καταστεί δυνατός.
Η πτέρυγα των αυτονομιστών στην Καταλονία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα, που μάλλον θα την ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο σχηματισμός της καταστεί δυνατός.
Από τους 70 εκλεγμένους βουλευτές μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων της (Junts per Catalunya και ERC) οι 18 βρίσκονται στη φυλακή, έγκλειστοι για τη δράση τους στη διάρκεια της Proces (Διαδικασία) για την ανεξαρτησία και υπάρχει ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε βαριές ποινές και να εκπέσουν του αξιώματός τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την έδρα τους στο Parlament.
Μολονότι μία έκπτωση των εκλεγμένων αυτών, με την κατηγορία της στάσης, ανταρσίας και διασπάθισης κρατικών κονδυλίων, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πλειοψηφία του αυτονομιστικού κέρατος (καθώς θα αντικαθίσταντο από τους αμέσως επόμενους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο), το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηγεσία των δύο αυτών κομμάτων, που θα αναγκασθεί να σταματήσει κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται οι 18 βουλευτές είναι πως εκκρεμεί εναντίον τους η δίωξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, όμως μεταξύ τους βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση.
Ουδείς γνωρίζει εάν οι οκτώ από αυτούς, που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, θα αναλάβουν καθήκοντα, ή θα παραιτηθούν προκειμένου να μην επηρεασθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Parlament στις 17 Ιανουαρίου, όπως και στη συζήτηση για την εκλογή κυβέρνησης στις αρχές Φεβρουαρίου.
Στις Βρυξέλλες έχουν καταφύγει ο τέως πρόεδρος της Generalitat Κάρλες Πουτζντεμόν, και οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) Τόνι Κομίν, Λιουΐς Πουτζ. Κλάρα Πονσατί και Μεριτσέλ Σερέτ, ενώ στη φυλακή βρίσκεται ο επικεφαλής της ERC και πρώην αντιπρόεδρος της Generalitat Οριόλ Τζουνκέρας και ο πρώην σύμβουλος Ζουακίμ Φορν, καθώς και ο πρόεδρος της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC) Τζόρδι Σάντσεθ.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι δέκα βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης και με περιοριστικούς όρους: μεταξύ τους οι πρώην σύμβουλοι Τζόρδι Τουρούλ, Τζουσέπ Ρουλ, Κάρλες Μουνδό, Ραούλ Ρομέβα και Ντολόρς Μπάσα, που ύστερα από 32 ημέρες κράτησης κατέβαλαν 100.000 ευρώ ο καθένας για να παραμείνουν ελεύθεροι.
Στην ίδια θέση βρίσκονται και η πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάρμεν Φουρκαδέλ και ο πρώην αντιπρόεδρός του Λιουΐς Γκινό, που κατέβαλαν 150.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα για να αποφύγουν τη φυλακή.
Στον κατάλογο των βουλευτών, που ναι μεν δεν έχουν φυλακισθεί, αλλά εκκρεμεί δικαστική έρευνα εναντίον τους για τη συμμετοχή τους στην Proces της ανεξαρτησίας, βρίσκεται και η αντιπρόεδρος της ERC Μάρτα Ροβίρα και άλλοι δύο βουλευτές του ιδίου κόμματος.
in.gr
- Γαμπρός στην Κρήτη ο ανιψιός της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – Ζει σε χωριό του Ηρακλείου
- Ζαχαριάδης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αυτόνομη κάθοδος, αλλά μια μεγάλη συμμαχία στον προοδευτικό χώρο
- Μυθικός Μαριάνοβιτς: Έπαιξε ντραμς και τριγωνάκι στην μπάντα του Αριζόνα (vid)
- Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών
- Θεσσαλονίκη: Δολοφονία 20χρονου – Στο εισαγγελέα έφτασε ο 23χρονος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική
- Γιώργος Μαρίνος: Έλενα Παπαρίζου, Τάκης Ζαχαράτος, Ηρώ τίμησαν τον αγαπημένο καλλιτέχνη

