Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κάστρο, ο Κιούμπρικ και μια transgender

Ο Κάστρο, ο Κιούμπρικ και μια transgender

Πλούσια αναμένεται η θεματολογία του θεσμού, πόσο μάλλον εφέτος που κλείνει τα 20 χρόνια λειτουργίας του

Tα 20 χρόνια του γιορτάζει εφέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός που δικαιωματικά ανήκει στα πιο σημαντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στης Ευρώπης – ίσως και του κόσμου. Εύλογα λοιπόν, όπως αναφέρει το Βήμα η εφετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε ειδικά αφιερώματα, εκδηλώσεις και βεβαίως ταινίες, κάποιες από τις οποίες είναι ήδη ανακοινώσιμες και καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα.

Εις διπλούν «επιστρέφει» η βραβευμένη με δύο Οσκαρ ντοκιμαντερίστρια Μπάρμπαρα Κοπλ, την οποία πριν από χρόνια η Θεσσαλονίκη είχε τιμήσει. Στο «This is Everything: Gigi Gorgeous» αφηγείται την ιστορία της transgender σταρ Τζίτζι Λαζαράτο που είναι μοντέλο και ΥouΤuber και ακολουθείται από εκατομμύρια θαυμαστές, και στο «A Murder in Mansfield» καταγράφει μια σκοτεινή τραγωδία – τη συνάντηση ενός νεαρού άνδρα με τον πατέρα του, ο οποίος είχε δολοφονήσει τη μητέρα του όταν εκείνος ήταν παιδί.

Ενας άλλος σπουδαίος ντοκιμαντερίστας, τον οποίο έχει επίσης τιμήσει το φεστιβάλ στο παρελθόν, είναι ο Φρέντερικ Γουάισμαν. Τώρα, με την ταινία «Ex Libris: New York Public Library» ο βετεράνος κινηματογραφιστής αποτίνει φόρο τιμής σε έναν θησαυρό που έχει μεταμορφωθεί σε ένα ολοζώντανο κέντρο ζωής και πολιτισμού: τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, εκεί όπου κτυπά η καρδιά της αμερικανικής (και όχι μόνο) διανόησης.

Στο «Filmworker», ένας από τους πιο στενούς βοηθούς του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο πρώην ηθοποιός Λίον Βιτάλι, αποκαλύπτει όλα τα μυστικά που θα θέλαμε να ξέρουμε για τον αινιγματικό σκηνοθέτη: την ιδιοφυΐα, τις μεθόδους, αλλά και τις εμμονές του. Η σκηνοθεσία είναι του Τόνι Ζιέρα.

Ενα άλλο μεγάλο όνομα του χώρου του ντοκιμαντέρ, ο Τζον Αλπερτ, βάζει στο μικροσκόπιο την πολυτάραχη ιστορία της Κούβας. Μέσα από τις ζωές τριών οικογενειών στη διάρκεια των τελευταίων 45 χρόνων, ξετυλίγεται η ιστορία της ταινίας «Cuba And The Cameraman» που μεταφέρεται από την αισιοδοξία για αλλαγή του ’70, ως τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο το 2016.

Στο «Intent to Destroy», ο Τζο Μπέρλιντζερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια ιστορικοπολιτική πρόκληση εστιάζοντας στις δυνάμεις άρνησης και λογοκρισίας που αποκρύπτουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ οι γιοι μιας οικογένειας τζιχαντιστών βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στο ντοκιμαντέρ «Of Fathers and Sons» του σύρου ντοκιμαντερίστα Ταλάλ Ντέρκι.

in.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024