Λιγότερες γυναίκες θα πέθαιναν εξαιτίας εμφράγματος αν τύγχαναν ίσης φροντίδας με τους άνδρες, αποφαίνεται διεθνή μελέτη που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.

Λιγότερες γυναίκες θα πέθαιναν εξαιτίας εμφράγματος αν τύγχαναν ίσης φροντίδας με τους άνδρες, αποφαίνεται διεθνή μελέτη που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της ανέλυσαν στοιχεία από το Καρδιολογικό Αρχείο της Σουηδίας και εστίασαν σε 180.368 καρδιολογικού ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα σε εύρος δεκαετίας.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι γυναίκες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα συγκριτικά με τους άνδρες στους 12 μήνες μετά το περιστατικό.

Και αυτό διότι, κατά μέσο όρο, ήταν λιγότερο πιθανόν συγκριτικά πάντα με τους άνδρες να λάβουν την συνιστώμενη θεραπεία για το έμφραγμα.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στο κοινό αλλά και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για τους εμφραγματίες ασθενείς. Συνήθως πιστεύουμε ότι είναι ο μεσήλικας άνδρας που είναι υπέρβαρος, έχει διαβήτη και καπνίζει. Αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Έμφραγμα παθαίνουν όλοι περιλαμβανομένων και των γυναικών», εξηγεί ο Δρ Κρις Γκέιλ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν 34% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επέμβαση bypass και σε τοποθέτηση stent για την διάνοιξη κάποια αποφραγμένης αρτηρίας. Επίσης, ήταν 24% λιγότερο πιθανό να τους συνταγογραφηθούν στατίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη δεύτερου εμφράγματος και 16% να τους χορηγηθούν ασπιρίνη ως αντιπηκτικό.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν και τα τρία θεραπευτικά σχήματα και για τα δύο φύλα.

Ακόμα η μελέτη έδειξε ότι όταν οι γυναίκες είχαν λάβει κάποια εκ των συνιστώμενων θεραπειών, μειωνόταν το κενό στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας και άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr