Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο στις 30 Δεκεμβρίου [Oι νικητές του διαγωνισμού]

Αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο στις 30 Δεκεμβρίου [Oι νικητές του διαγωνισμού]

...

Μια αναδρομή στο μουσικό έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό στην αίθουσα του Παρνασσού στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017.

O Μανώλης Μητσιάς και η Θεοδώρα Μπάκα ερμηνεύουν τραγούδια και η Ελένη Κοκκίδου απαγγέλει στην παράσταση με τίτλο: «Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών».

Το in.gr εξασφάλισε για τους αναγνώστες του πέντε διπλά εισιτήρια για το αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο στον Παρνασσό.

Οι τυχεροί που κέρδισαν προσκλήσεις πήραν μέρος στο διαγωνισμό, έκαναν follow και like στη σχετική ανάρτηση στο facebook (εδώ) και μπήκαν στην κλήρωση για 5 δίπλα εισιτήρια. Τα ονόματα των τυχερών: Λένα Διομήδους, Ελένη Φωκά – Ξυπολιά, Κώστας Βαζήμας, Ευαγγελία Τσιούνη και Νίκος Βαρδακαστάνης

Έχουν περάσει γύρω στα 40 χρόνια από τότε (1979) που ο Ηλίας Ανδριόπουλος εκτοξεύτηκε στην μουσική μας ζωή, καταθέτοντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά του έργα: τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια», ενώ μετά από λίγο ακολούθησαν οι «Ξένες Πόρτες».

Η στροφή του σε έργα πολύμορφα και πιο προχωρημένα μουσικά, ξεκινά από τους «Προσανατολισμούς» (Ελύτης) και συνεχίζεται με του «Αργοναύτες» (Σεφέρης, Γκάτσος, Ελευθερίου), με τις «Ωδές» (Κάλβος), τον «Πρώτο Ύμνο» (Σολωμός), τον «Φιλόπατρι» (Κάλβος) κα.

Από τους μελωδικούς αυτούς κύκλους τραγουδιών, προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, που τραγουδιούνται πάντα με την ίδια ένταση και αγάπη από το κοινό όπως τα: «Μην κλαις», «Τραγούδι του παλιού καιρού», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», «Πλατεία Βάθης», «Τραγούδι του Αρχιπελάγους» κλπ.

Με τους «Αργοναύτες» εγκαινιάζεται η γόνιμη και λαμπρή συνεργασία του με τον κλασσικό πια, Μανώλη Μητσιά, που επισφραγίζεται με την έξοχη ερμηνεία του στον «Φιλόπατρι» όπως και με αρκετές και επιτυχημένες συναυλίες τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μια εξαίρετη ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς με επιτυχημένη θητεία στο λυρικό τραγούδι μέσα και έξω από την Ελλάδα, είναι η Θεοδώρα Μπάκα, η οποία λατρεύει την μουσική του Ανδριόπουλου και είναι σταθερή συνεργάτις του τα τελευταία δέκα χρόνια, συμβάλλοντας αρκετά στην καινούργια ανάγνωση της μουσικής του.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, άξιος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού πήρε στοιχεία από το δημοτικό, επτανησιακό ακόμα και από το ρεμπέτικο τραγούδι και δημιούργησε ένα απολύτως δικό του είδος νέο-έντεχνου τραγουδιού , στην αυθεντικότερη και πιο λυρική εκδοχή του.

Η συνεργασία του με τραγουδιστές όπως ήταν η Σωτηρία Μπέλλου, στα Λαϊκά Προάστια συνέδεσε δυο είδη του ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακό-λαϊκό) και αποτύπωσε το πέρασμα της Ελλάδας από τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση στη νέα περίοδο από τη δεκαετία του ογδόντα και μετά.

Από τους πιο «τραγουδισμένους» συνθέτες της γενιάς του, χάρισε σε ερμηνευτές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, η Νένα Βενετσάνου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Θεοδώρα Μπάκα, ο Μανώλης Μητσιάς, κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές-σταθμούς της καριέρας τους.

Το βράδυ του Σαββάτου μέσα από μία πανδαισία ήχων, τραγουδιών και μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς, η Θεοδώρα Μπάκα και η Ελένη Κοκκίδου θα μας ταξιδέψουν στην Ελλάδα που αγαπήσαμε , που ονειρευτήκαμε, στην Ελλάδα που μας πληγώνει και ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024