Το να πει ένας πολιτικός αλήθειες είναι ένα γεγονός σπάνιο. Πολλές φορές ακούμε πολιτικούς να λένε ανερυθρίαστα ψέματα και να δίνουν υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Σύμφωνα με τον Λένιν, ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια και αυτή τη ρήση ακολουθεί είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού συστήματος.

Τις τελευταίες ημέρες, αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση μεταξύ καραμανλικών και παπανδρεϊκών για το ποιος ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Κώστας Καραμανλής.

Η αντιπαράθεση γίνεται με φόντο και το νέο βιβλίο «8 μήνες» του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της διακυβέρνησης Καραμανλή, του Γιάννη Παπαθανασίου, στον οποίο απάντησε με έντονο ύφος ο διάδοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου που έβαλε και την υπογραφή του για το πρώτο μνημόνιο.

Αυτή η αντιπαράθεση είναι άγονη και δεν προσφέρει τίποτα στην παρούσα φάση, όπως έγραφα και σε άλλο σημείωμα με τίτλο «Ο λογαριασμός των μνημονίων».

Το κρίσιμο για το πολιτικό μας σύστημα είναι να πει επιτέλους αλήθειες και να δει με άλλο μάτι την κατάσταση. Μόνο τότε υπάρχει προοπτική για τον τόπο, πέρα από τις άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις που γίνονται απλά και μόνο για τη ηνία της εξουσίας.

Σε αυτό το κλίμα, μόλις 36 ώρες από την ψήφιση, ενός ακόμα μνημονιακού –του όγδοου- προϋπολογισμού, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε μια μεγάλη αλήθεια που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είχε παραδεχθεί κανένας πολιτικός δημόσια.

«Για τα μνημόνια φταίμε όλοι, αυτή είναι η πραγματικότητα» δήλωσε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής Α’ Αθηνών στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Με αρκετή δόση ειλικρίνειας, η Ντ. Μπακογιάννη, σημείωσε ότι «όλοι φταίμε και νομίζω πως θα είναι πολύ βλακώδες να ισχυριστεί κάποιος ότι συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη. Όλοι έχουμε ευθύνες για το ότι καταλήξαμε εκεί».

Δυστυχώς από τους πολιτικούς βλέπουμε κατηγορίες κατά πάντων, επιστροφή στο χθες, λόγο διχαστικό και απουσία αυτοκριτικής.

Και όπως σημειώνουν οι πιο φιλοσοφημένοι, η αλήθεια και η συγγνώμη είναι δυο μεγάλες λέξεις που πρέπει να ξέρει κανείς πότε να τις λέει. Και οι πολιτικοί μας τις αγνοούν.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο