Κάθε άλλο παρά τόνωσε τα ταμεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί. Μπορεί η κυβέρνηση να «τάζει» συνεχώς την κατάργηση του ειδικού, πλην όμως, σχετική διάταξη δεν κατατίθεται στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚ στο κρασί είχε επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2016 και
είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο χώρο των οινοποιών. Οι οινοποιοί συνεχίζουν να επιμένουν στην κατάργησή του γιατί έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε ότι «επιβεβαιώνεται και με τη βούλα του Προϋπολογισμού του 2018 η πλήρης αναξιοπιστία και ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.

Η δήθεν δέσμευση για κατάργηση του άδικου και αναποτελεσματικού Ε.Φ.Κ. στο κρασί μέχρι το τέλος του 2017, όπως εκφράστηκε επανειλημμένως τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά κυρίως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα – και μάλιστα από το επίσημο βήμα της φετινής Δ.Ε.Θ. – γκρεμίζεται στη σελίδα 23 του Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης
Εκεί, που φαρδιά – πλατιά αναφέρεται ότι οι προβλέψεις των εσόδων για το 2018 από τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί, φθάνουν τα 28 εκατ. ευρώ.

Η εξαπάτηση που επιχειρεί η Κυβέρνηση δεν έχει αρχή και τέλος. Επιβάλλει στην αρχή έναν φόρο που πλήτει σοβαρά τον αμπελουργικό και οινοποιητικό κλάδο, μετά δεσμεύεται να τον καταργήσει και στο τέλος τον προϋπολογίζει ως έσοδο και το νέο έτος. Η λέξη εξαπάτηση ωχριά μπροστά στην πολιτική ανεντιμότητα αυτής της Κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλίσει την αναβολή ή ακύρωση τεσσάρων φόρων, οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ανεπισήμως οδεύουν προς αναβολή για ένα ακόμη τρίμηνο.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας