Ποιος κάλεσε τον Ερντογάν στην Ελλάδα;
Ποιος, αλήθεια, είχε τη φαεινή ιδέα να προσκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα; Σε μια περίοδο που ο τούρκος πρόεδρος ήταν απομονωμένος και ήθελε διέξοδο προς την Ευρώπη.
Ποιος, αλήθεια, είχε τη φαεινή ιδέα να προσκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν
στην Ελλάδα; Σε μια περίοδο που ο τούρκος πρόεδρος ήταν απομονωμένος και
ήθελε διέξοδο προς την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο σημερινός «ΒΗΜΑτοδότης» , ποιος «πολιτικός τιτάνας» (ας τον ονομάσουμε με αυτόν τον τρόπο, έτσι όπως εξελίχθηκε η επίσκεψη) σκέφτηκε ότι ο κ. Ερντογάν θα ερχόταν εδώ και θα συμπεριφερόταν όπως ο Κλίντον ή ο Ομπάμα (που όλο υποσχέσεις ήταν και οι δυο) και δεν θα ήταν το ίδιο προκλητικός και στη χώρα μας, όπως είναι σχεδόν σε όλον τον πλανήτη;
Νόμιζε πως δεν θα ξεδίπλωνε όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση με τα ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ; Ή νόμιζε ότι με την επίσκεψη θα μειώνονταν και οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου; Δεν υπολόγιζαν ότι ακόμα και τα τουρκικά F16 που συνόδευαν το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος (ένα γιγαντιαίο Airbus), μόλις εισέρχονταν στον εθνικό εναέριο χώρο, θα έκαναν έναν ελιγμό για να πραγματοποιήσουν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του FIR Αθηνών; Κόπηκαν όμως τα γελάκια σε όλους αυτούς που είχαν την ιδέα να τον προσκαλέσουν μόλις ο τούρκος πρόεδρος κάθισε στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου και άρχισε την αντιπαράθεση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αντιπαράθεση: Τρόπος του λέγειν, γιατί περί καβγά επρόκειτο, με τον Σουλτάνο να θέλει να δείξει ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή, ποιος δηλαδή είναι το αφεντικό σε αυτήν τη γειτονιά.
Ο ρόλος των Αμερικανών
Κατά μία εκδοχή, ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα επειδή υπήρξε πίεση από πλευράς Αμερικανών. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ίσως οι Αμερικανοί σκέφτηκαν ότι ένας απομονωμένος Ερντογάν, με προβλήματα στο εσωτερικό του, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με κακές σχέσεις σχεδόν με όλους τους γείτονές του, θα ήταν επικίνδυνος σαν «άγριο θηρίο μες στο κλουβί» έλεγαν.
Αυτοί που υποστήριζαν αυτή την εκδοχή αναφέρουν ως «κομιστή της πρόσκλησης» τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μετά το ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον επισκέφθηκε την Αγκυρα και εκεί του επέδωσε την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, ήταν καθαρά πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μάλλον θα ήθελε να μετριάσει τη… νευρικότητα της Τουρκίας. Μια νευρικότητα την οποία ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών την είχε αναγάγει σε πυλώνα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, ότι δηλαδή τον φέραμε εδώ για να ανακόψουμε τη ροή προσφύγων προς τη χώρα μας, ωσάν να εξαρτιόταν μόνον από την Ελλάδα να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη για το Προσφυγικό.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο σημερινό ΒΗΜΑτοδότη
in.gr
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
- Πίζα – Γιουβέντους 0-2: Χτίζει σερί η Μεγάλη Κυρία
