Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παυλόπουλος: Θετικός ο απολογισμός του θεσμού των περιφερειών

Παυλόπουλος: Θετικός ο απολογισμός του θεσμού των περιφερειών

Την σημασία και της προσφορά του θεσμού των περιφερειών στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινωνικό σύνολο επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την έναρξη των εργασιών του 5ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Την σημασία και της προσφορά του θεσμού των περιφερειών στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινωνικό σύνολο επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την έναρξη των εργασιών του 5ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, μέσα σε πέντε χρόνια, ο περιφερειακός θεσμός κλήθηκε να ωριμάσει ταχύτατα, κάτω από την ανάγκη των συνθηκών, κάνοντας έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στην πορεία της καθιέρωσής του και στην ανάγκη να ανταποκριθεί στις απαντήσεις εκείνες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό για την μέχρι στιγμής πορεία του θεσμού και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια χειρίζεται σήμερα αρμοδιότητες που ήταν αδιανόητες για Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έχει εθνική σημασία, αλλά και στη διαχείριση του Προσφυγικού. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτω από τις περιστάσεις τις οποίες έχουμε, καλείται να αντιμετωπίσει και αρμοδιότητες, που στην ουσία δεν είναι δικές της. Είναι εθνικές υποθέσεις, αλλά λόγω της αδυναμίας της Κεντρικής Διοίκησης να τις χειριστεί, αναγκαστικά πέφτει ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εδώ αναφέρομαι σε ορισμένα παραδείγματα -δεν αφορούν όλες τις Περιφέρειες, αλλά αυτές που αφορούν το ζουν καθημερινά, και επιτρέψτε μου να σας πω το ζω κι εγώ- όπως στο θέμα του Προσφυγικού», σημείωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι περιφερειάρχες έχουν κάνει και κάνουν πολλά. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να στηριχθούν με τεχνοκρατικά οργανωμένο προσωπικό και αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη σύγχυση που παρατηρείται μεταξύ Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρόσκληση στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου λέγοντας: «Θέλω να ξέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο -και η Ελεύθερη και η Υπόδουλη, και έχω την τύχη και την τιμή να είμαι επίτιμος Δημότης ενός υπόδουλου δήμου, του δήμου Μόρφου- ότι είμαστε εδώ. Ο ελληνισμός είναι εδώ».

«Και θέλω να ξέρετε, επίσης, ότι η αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κύπρου είναι αγώνας και της Ελλάδας, αλλά δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Κύπρος είναι Κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να έχει την κυριαρχία που αρμόζει σε κάθε Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο υπάρχουν οι «πληγές» στην κυριαρχία της Κύπρου, οι πληγές αυτές δεν αφορούν μόνο τους θεσμούς και το σώμα –ας το πώς έτσι- της Ελλάδος και της Κύπρου, αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024