Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα προσελκύει ξανά επενδύσεις εξέφρασε σε
συνέντευξή του στο CNBC ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός
εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα
μπορεί να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε προγράμματα στην Ελλάδα επειδή κάθε έξυπνος επενδυτής θα ενδιαφερόταν για μια οικονομία που τώρα ξεκινά να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο κ. Τζανακόπουλος. Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για να στρέψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Εκτός από την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», και πιο συγκεκριμένα: «Η περιοχή έχει πάρα πολλά προβλήματα. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει αποσταθεροποίηση, αναταραχές. Πιστεύουμε ότι αποτελούμε έναν παράγοντα που θα διασφαλίσει και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή και αυτό το γνωρίζουν όλοι, από τις ΗΠΑ μέχρι τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δηλώνει στο CNBC ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναδιοργάνωση του χρέους πριν το καλοκαίρι ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην αγορά, ο κ. ΤΖανακόπουλος εκτίμησε πως «θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, νομίζω ότι αυτό είναι μια προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό».

Για την αστάθεια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Στην ίδια συνέντευξη γίνεται επίσης λόγος στην αστάθεια που εμφανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το τελευταίο διάστημα: «Η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει αποσταθεροποιηθεί όχι μόνο εξαιτίας του Brexit, αλλά επειδή η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση και αυτό βεβαίως προκαλεί ανησυχίες», προσθέτει ο Δ. Τζανακόπουλος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία γερμανική κυβέρνηση για να συνεχίσει να προχωρά με όλα τα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα διάσωσης.

«Αλγόριθμος» για το χρέος

Μολονότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει ότι έχουν βρει έναν «αλγόριθμο».
«Έχουμε αυτό το ανώτατο όριο του 15% που οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές μας ανάγκες δεν πρέπει να ξεπεράσουν. Επομένως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να λάβουμε πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη χρειαστεί να ξεπεράσουμε το 15% του ΑΕΠ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας. Νομίζω ότι έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο εκεί», λέει για το θέμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο