«Εκείνο που προέχει αυτή την στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, που ήδη έχουν ξεκινήσει, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών είτε είναι σπίτια, είτε επιχειρήσεις, είτε οικοσκευές, ώστε να μπουν στον δρόμο των αποζημιώσεων, αφού υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Μεσολόγγι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που επλήγησαν το περασμένο Σάββατο από το κύμα κακοκαιρίας, είπε ότι σε «αρκετά σπίτια και σε κάποιες επιχειρήσεις υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές».

Παράλληλα σημείωσε, ότι «είναι θετικό το γεγονός πως υπήρξε άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους» προσθέτοντας:

«Είναι θετικό -και αυτό ήταν μια διαπίστωση και των κατοίκων- ότι υπήρξε μία άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους. Βεβαίως, η αμεσότητα της κινητοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί αφενός κάποιες χρόνιες καταστάσεις, αλλά και την απουσία εδώ και χρόνια κάποιων υποδομών. Αυτά στις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε, των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνανε και τη μεγάλη ζημιά».

»Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι των συνεργείων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει από χθες, να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών που αφορούν, είτε σπίτια είτε επιχειρήσεις ή οικοσκευές. Για όλα αυτά υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μπουν στο δρόμο της αποζημίωσης».

»Θα κάνουμε τώρα και τη σύσκεψη, θα δούμε ακριβώς το εύρος της ζημιάς, για την οποία έχουν καλύτερη γνώση και ο κύριος περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι και να δούμε πλέον την επόμενη μέρα, πέρα από την επίσπευση των διαδικασιών, τί σχεδιασμό θα κάνουμε, έτσι ώστε να λύσουμε και μονιμότερα προβλήματα».

»Θέλω επίσης να επισημάνω ότι επειδή αρκετά ρέματα έχουν ουσιαστικά φράξει ή έχουν καταστραφεί, επείγει και προτεραιότητα είναι να υπάρξει μία αποκατάσταση αυτών των ρεμάτων, ως ένα πρώτο βήμα, πέρα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί μεσομακροπρόθεσμα. Τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση παγίως ικανοποιούνται, πρώτα απ’ όλα των δήμων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορεί και αύριο, κάποια πρώτα χρήματα θα εκταμιευτούν».

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Έχουμε μπροστά μας Γολγοθά

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, είπε ότι «υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, σε κατοικίες σε επιχειρήσεις και στο περιβάλλον».

Όπως τόνισε στην συνέχεια, «έχουμε μπροστά μας έναν επόμενο »Γολγοθά», δηλαδή να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε γρήγορα αποκατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών, με σχέδιο παρεμβάσεων και ευθύνη».

Επίσης ανέφερε, ότι «χρειάζεται σχέδιο, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις».

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας στο Μεσολόγγι ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, των δημάρχων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας, εκπροσώπων αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας