Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Συνάντηση Μέρκελ - Σουλτς για άρση του αδιεξόδου

Γερμανία: Συνάντηση Μέρκελ – Σουλτς για άρση του αδιεξόδου

Στις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ και του προέδρου του SPD Μάρτιν Σουλτς σε μία προσπάθεια να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Στις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση
μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ και του προέδρου του SPD Μάρτιν Σουλτς σε
μία προσπάθεια να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Η συνάντηση γίνεται εν μέσω μίας βεβαρυμένης ατμόσφαιρας εξαιτίας της απόφασης του Βερολίνου να δώσει τελικά την θετική του ψήφο στην ανανέωση για μία πενταετία της άδειας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, ύποπτου ως καρκινογόνου.

Η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος) στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, και στόχος της είναι να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αγώνας πολιτικής επιβίωσης

«Για την Μέρκελ, είναι η έναρξη ενός αγώνα πολιτικής επιβίωσης…Η Μέρκελ οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτήν τη συμμαχία, την μόνη που μπορεί να της εγγυηθεί μία σταθερή εξουσία», σχολιάζει το Spiegel.

Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, η χώρα κυβερνάται από ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων με επικεφαλής την απερχόμενη καγκελάριο. Και αυτή η αβεβαιότητα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.

Η αιτία είναι ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν επέτρεψαν την ανάδειξη μίας ασφαλούς πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση της προσπάθειας σχηματισμού τριμερούς κυβέρνησης με τη συμμετοχή των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP και των Πρασίνων.

Αριθμητικά, η μόνη επιλογή πλέον είναι η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» CDU/CSU-SPD που κυβερνά από το 2013. Αποφασισμένος να ακολουθήσει μία «κούρα αντιπολίτευσης» για να επιχιερήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς είχε αρνηθεί μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και υπό την πίεση του σοσιαλδημοκράτη γερμανού προέδρου, αλλά και στελεχών του SPD, αναγκάσθηκε να αλλάξει ρότα.

Η αποψινή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Χριστιναοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ως στόχο να προσδιορίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μήπως κυβέρνηση μειοψηφίας;

Το SPD φοβάται ότι η ανανέωση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας με τις χριστιανικές ενώσεις, που έχει επαναληφθεί δύο φορές από το 2005 θα τροφοδοτήσει τα άκρα του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία και θέλει να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ad hoc υποστήριξη μίας κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών της Μέρκελ ή ενός σχήματος CDU-Πρασίνων.

Η κ. Μέρκελ έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία. «Υπάρχουν στην Ευρώπη μεγάλες προσδοκίες για επείγουσες υποθέσεις», έχει πει. Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι θα προτιμήσει, εάν της τεθεί, τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί των νέων εκλογών.

Οι συνομιλίες δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς

Οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών πάντως δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς: οι σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν «ρήγμα στην εμπιστοσύνη» από την Δευτέρα, όταν ο υπουργός Γεωργίας, Χριστιανοκοινωνιστής και άνθρωπος των αγροτικών κύκλων, ψήφισε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της ανανέωσης για πέντε χρόνια της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η κίνηση θα βαρύνει αναμφίβολα στις συνομιλίες, παραδέχθηκε ο Κάρστεν Λίνεμαν, στέλεχος της CDU.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ τριών προέδρων κομμάτων που βγήκαν αποδυναμωμένα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εν μέσω της ανόδου της άκρας δεξιάς.
Η Αγγελα Μέρκελ παραμένει στόχος εσωκομματικών επικρίσεων για την μεταναστευτική της πολιτική, ο Χορστ Ζεεχόφερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανταρσία στο εσωτερικό της CSU που διεκδικεί την ηγεσία, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς δίνει τη εντύπωση προέδρου με αναστολή…

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024