ΤτΕ: Στα 1,2 δισ. ευρώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο, αυξημένο κατά 348 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του περσινού Σεπτεμβρίου.
Πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο, αυξημένο κατά 348 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του περσινού Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το αυξημένο πλεόνασμα ήρθε ως αποτέλεσμα πρωτίστως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 5,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 2,3% σε σταθερές τιμές. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,8% και 15,5% αντίστοιχα.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε αύξηση αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, διπλάσιο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 8,7% και 5,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, τόσο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών όσο και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,3%.
in.gr
- Τουρνάς: Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και το φετινό καλοκαίρι – Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Ολυμπιακός: Η κατάρα της πρώτης θέσης (και άλλες κουταμάρες)
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
- Πάσχα στην Αθήνα: Συναυλίες, θέατρο και δράσεις σε όλη την πόλη
- Πόλεμος στη Μέση Aνατολή: Πέντε ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ζητούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Παναθηναϊκός: Η αντίδραση του Γιάγκουσιτς στον παραγκωνισμό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442