Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Disney φέρνει τη μαγεία των πυροτεχνημάτων στα δάχτυλα

Η Disney φέρνει τη μαγεία των πυροτεχνημάτων στα δάχτυλα

Κάποιος που δεν έχει την όρασή του μπορεί να ακούσει τα πυροτεχνήματα – και ενδεχομένως τα επιφωνήματα θαυμασμού γύρω του. Δεν μπορεί όμως να τα δει, ούτε καν να τα πιάσει, ώστε να έχει μια ιδέα για το πώς μοιάζουν. Τώρα η Disney ετοιμάζεται να προσφέρει στα άτομα με προβλήματα όρασης την ευκαιρία να αγγίξουν […]

Κάποιος που δεν έχει την όρασή του μπορεί να ακούσει τα πυροτεχνήματα – και ενδεχομένως τα επιφωνήματα θαυμασμού γύρω του. Δεν μπορεί όμως να τα δει, ούτε καν να τα πιάσει, ώστε να έχει μια ιδέα για το πώς μοιάζουν.

Τώρα η Disney ετοιμάζεται να προσφέρει στα άτομα με προβλήματα όρασης την ευκαιρία να αγγίξουν τα πυροτεχνήματα. Η πρωτότυπη οθόνη που αναπτύσσει για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, η εταιρεία όμως ευελπιστεί ότι σύντομα θα είναι έτοιμη για το κοινό και ότι ενδεχομένως θα βρει και άλλες εφαρμογές.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες τεχνολογίες «απτικής ανάδρασης» – τεχνολογίες που προσφέρουν ερεθίσματα στην αφή – έχουν κάνει την εμφάνισή του με στόχο να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και η οθόνη “Feeling Fireworks” (νιώθοντας τα πυροτεχνήματα) εντάσσεται σε αυτές. Χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες με έξυπνους τρόπους οι ερευνητές της Disney Research προσπάθησαν να φέρουν τη μαγεία των πυροτεχνημάτων κυριολεκτικά στα δάχτυλα των χρηστών.

Το… ταχυδακτυλουργικό τρικ επιτυγχάνεται με μια οθόνη από λάτεξ και μικροσκοπικούς πίδακες νερού οι οποίοι “συγχρονίζονται” με τις εικόνες των πυροτεχνημάτων που προβάλλει ένας προβολέας. «Τα απτικά εφέ δημιουργούνται χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πίδακες νερού οι οποίοι ψεκάζουν το πίσω μέρος μιας εύκαμπτης οθόνης, με διαφορετικά στόμια για διαφορετικά εφέ πυροτεχνημάτων» αναφέρει η ανακοίνωση των εργαστηρίων της Disney Research.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας θεωρούν ότι σύντομα θα περάσουν από το στάδιο των δοκιμών στην ευρεία χρήση. “Η προσέγγισή μας έχει χαμηλό κόστος, μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και επιτρέπει την καταγραφή πολλών δυναμικών απτικών εφέ με υψηλή χωρική ανάλυση” επισημαίνουν στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι μια μικρή μελέτη που έχει γίνει ήδη σε εθελοντές χωρίς προβλήματα όρασης έχει δείξει ότι η απτική εμπειρία αντιστοιχεί στην οπτική σε ποσοστό 66%. Και, όπως τονίζουν, έπεται βελτίωση.

Λαλίνα Φαφούτη

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024