Τουρκία: Συμφωνία με Γαλλία και Ιταλία για πυραυλική άμυνα
Eπιστολή προθέσεων με την Γαλλία και την Ιταλία υπέγραψε η Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά αµυντικά προγράμματα, όπως συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, τόνισαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam και τουρκικές εταιρείες θα διερευνήσουν σύστημα που βασίζεται στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T, που κατασκευάζεται από την Eurosam και να καθορίσουν τις κοινές ανάγκες των τριών χωρών, πρόσθεσαν οι πηγές.
Eπιστολή προθέσεων με την Γαλλία και την Ιταλία υπέγραψε η Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά αµυντικά προγράμματα, όπως συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, τόνισαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam και τουρκικές εταιρείες θα διερευνήσουν σύστημα που βασίζεται στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T, που κατασκευάζεται από την Eurosam και να καθορίσουν τις κοινές ανάγκες των τριών χωρών, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού ανεπτυγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Σεμέζοφ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σότσι της Ρωσίας στις 13 Νοεμβρίου, εν μέσω πληροφοριών για ενδεχόμενα προβληματικά σημεία στην αγορά αυτή.
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, εγείροντας επίσης ανησυχίες καθώς το οπλικό σύστημα δεν μπορεί να ενταχθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα εντούτοις βρίσκεται σε συνομιλίες την ίδια ώρα με τον όμιλο Eurosam και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Ερντογάν του τόνισε ότι η Άγκυρα συζητά την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από την Γαλλία και την Ιταλία επιπλέον των S-400.
Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην κοινή παραγωγή στρατιωτικών ηλεκτρονικών συστημάτων, λογισμικού, συστημάτων προσοµοίωσης και πολεμικού εξοπλισμού, καθώς και σε συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.
Η επιστολή προθέσεων υπεγράφη στις Βρυξέλες από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος είχε παρευρεθεί σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- Μινεάπολη: Ο Κλίντον καλεί τους Αμερικανούς να «ορθώσουν το ανάστημά τους» και να «υψώσουν τη φωνή» τους
- Λίβανος: 2 νεκροί σε νέα ισραηλινά πλήγματα στον νότο
- Μινεάπολη: Ο Τραμπ αποδίδει στους Δημοκρατικούς τις ευθύνες για τις δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς
- Ο χρυσός σπάει το φράγμα των 5.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία
- Γαλλία: Υπό κράτηση ο ινδός πλοίαρχος του Grinch που φέρεται να ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- Ιράν: Οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις θα δικαστούν το «συντομότερο δυνατόν»