Αποδυνάμωσης των μονάδων υγείας προκειμένου να στελεχωθούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) καταγγέλλουν οι τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικαλούνται στοιχεία για τη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από το ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ενώ αναφέρονται και σε δημοσιεύματα του αχαϊκού Τύπου για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού προς τμήματα νοσοκομείων, τα οποία ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Οι κ.κ. Φωτήλας και Οικονόμου υποστηρίζουν ότι ακόμη και με το υπάρχων προσωπικό στις δομές υγείας του ΕΣΥ «οι βάρδιες δε μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά οδηγώντας το ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό στην εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο του λάθους. Επιβαρυμένη είναι και η ψυχολογία του προσωπικού αφού η κούραση πλέον δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν αποδοτικά. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει χωρίς ρεπό, με τις βάρδιες και πάλι να μην βγαίνουν και νοσοκομεία να συμπτύσσουν τμήματα με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες».

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν, λοιπόν, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να τους ενημερώσει για τον συνολικό αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει αποσπαστεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ποια είναι η ποσοστιαία μεταβολή του αριθμού των κλινών ανά νοσηλευτικό ίδρυμα από το 2015 έως σήμερα και σε ποιο βαθμό έχει παίξει ρόλο η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού γι’ αυτή τη μεταβολή.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr