Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Με οικονομική κρίση αλά ελληνικά ισοδυναμεί η απόσχιση για την Καταλoνία»

«Με οικονομική κρίση αλά ελληνικά ισοδυναμεί η απόσχιση για την Καταλoνία»

Στο ενδεχόμενο κόστος μίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλoνίας από τον κορμό του ισπανικού κράτους υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας πως σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι που θα πληγούν οικονομικά περισσότερο από μία τέτοια κίνηση θα είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και όχι η μεσαία τάξη.

Στο ενδεχόμενο κόστος μίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλoνίας από τον κορμό του ισπανικού κράτους υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι που θα πληγούν οικονομικά περισσότερο από μία τέτοια κίνηση θα είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και όχι η μεσαία τάξη.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «επί χρόνια, οι αυτονομιστές υπόσχονταν την Γη της Επαγγελίας στους Καταλανούς. Μόνο και μόνο η ανακοίνωση της αυτονόμησης προκάλεσε στην Καταλωνία τη δεινότερη θεσμική και κοινωνική κρίση από τον Εμφύλιο Πόλεμο και προκάλεσε οικονομικό χάος. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές αισθάνονται πως βαδίζουν πάνω σε μία παγωμένη λίμνη, που έχει αρχίσει να θρυμματίζεται και δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό που σχηματίζεται στα πρόσωπά τους».

«Ο κύριος κίνδυνος για μία (τοπική) οικονομία με μεγάλο εξωτερικό χρέος, αξιολόγηση στο επίπεδο «σκουπίδια» και χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό ήταν πάντοτε η οικονομική αστάθεια. Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Bros, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012», υποστηρίζει η El Pais.

Όπως διαπιστώνει η ίδια εφημερίδα, «η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας στάθηκε ικανή να τις εξαναγκάσει να μεταφέρουν την έδρα τους. Ευτυχώς που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την προστασία του ευρώ και της ΕΚΤ και του ισπανικού μηχανισμού ασφάλειας καταθέσεων και τούτο μόνο στάθηκε ικανό να σταματήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ραγδαία καταστροφή στην αγορά εργασίας στην Καταλωνία, η οποία θα ήταν δυνατό να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ισπανία. Και επιπλέον θα είχε προκαλέσει μία άλλη μεγάλη κρίση από εκείνη που είχε προκληθεί με τις εκλογές στην Ελλάδα το 2015».

«Μολαταύτα», συνεχίζει, «η περιπέτεια της ανεξαρτησίας δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες και εκείνοι που θα πληγούν δεινότερα δεν θα είναι ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε και η μεσαία τάξη, αλλά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην Καταλoνία. Ακόμη δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία για τη ζημία που έχει προκληθεί έως τώρα, όμως τα στοιχεία τούτα θα γίνουν εμφανή μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα θα το βιώσει ο τουριστικός τομέας κι οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Η εικόνα της αστάθειας στους δρόμους της Βαρκελώνης, σε συνδυασμό με την εκτέλεση μίας από τις πιο τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Αύγουστο έχουν μειώσει το κύμα προσέλευσης τουριστών».Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «μεγαλύτερη διάρκεια με πιο μεγάλο κόστος θα έχει για τους εργαζόμενους η φυγή των μεγάλων επιχειρήσεων».

«Εάν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας βέβαια επιστρέψουν στη νομιμότητα και στους θεσμούς, προκειμένου να επιτύχουν μέσα από τον διάλογο μία συλλογική λύση, οι πληγές που προκλήθηκαν θα μπορέσουν να κλείσουν, καίτοι θα παραμείνουν αναπόφευκτα κάποιες ουλές. Εάν όμως εξακολουθήσουν αυτήν την παράνοια, που γνωρίζουν καλά πως οδηγεί στην αποτυχία, θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές σε πολλούς αθώους Καταλανούς», καταλήγει το άρθρο της El Pais.

Τα ΜΜΕ να επιδείξουν υπευθυνότητα

Εν τω μεταξύ, με την κρίση στην Καταλoνία να βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο αντί να εκτονώνεται, οι διευθυντές μεγάλων ισπανικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης κάλεσαν την Παρασκευή όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα να επιδείξουν υπευθυνότητα κατά την ώρα της πληροφόρησης του κοινού για την κρίση στην Καταλoνία.

Στη διάρκεια συνεδρίου στη Μαδρίτη για τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Χεσούς Μαράνια (της ηλεκτρονικής εφημερίδας Infolibre) Κασιμίρο Γκαρθία-Αβαδίλιο (El Independiente) και Εδουάρδο Ίνδα (Okdiario), αναφέρθηκαν στην ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να δείξουν ψυχραιμία στην κάλυψη της είδησης, καθώς όπως αναγνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας του κοινού.

Όσον αφορά την αφήγηση των γεγονότων και την εικόνα της Ισπανίας στο εξωτερικό σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Καταλoνία, οι τρεις δημοσιογράφοι ομοφώνησαν πως η πλευρά της ανεξαρτησίας «κατά κράτος κερδίζει την μάχη» της σύνθεσης και διάθεσης του ιστορικού της αντιπαράθεσης στο διεθνές επίπεδο.«Ο καλλίτερος τρόπος για να χάσει κανείς μία μάχη, είναι να μην τη δώσει. Και στη μάχη τούτη, η κυβέρνηση λάμπει δια της απουσίας της», επεσήμανε ο Γκαρθία-Αβαδίλιο, ενώ ο Μαράνια τόνισε πως πολλά παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έχουν εν πολλοίς συμβάλλει στην ψυχολογική ένταση που υπάρχει γύρω από το Καταλανικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024