Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν, στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν, στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα που προέκυψε μετά τη διακοπή των δρομολογίων εμπορικών σκαφών με τουρκική σημαία, που εκτελούν δρομολόγια προς την Ελλάδα, καθώς και για τον θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα και τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει στα τουριστικά πλοία της να προσεγγίζουν τα νησιά της Ελλάδας από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε κατάσχεση τουριστικών σκαφών τα οποία παραβίαζαν συγκεκριμένες διεθνείς διατάξεις (ασφάλεια πλεύσης και επιβατών, προστασία περιβάλλοντος, πιστοποιητικά αξιοπλοΐας).

«Υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα χαρακτηρισμού ορισμένων ξύλινων σκαφών της Τουρκίας, η οποία θέλει να τα χαρακτηρίζει ως «πρωτόγονα», αλλά ωστόσο είναι επιβατικά τουριστικά και πρέπει να εξασφαλίζουν μια σειρά προδιαγραφών που εμπίπτουν σε διεθνείς κανονισμούς», επισήμανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση να δυσκολέψουμε την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της σημαίας της».

Σχετικά με τις προδιαγραφές αυτών των σκαφών, που όπως διευκρινίζεται πρόκειται για ξύλινα παραδοσιακά σκάφη κάτω από τα 24 μέτρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το προσεχές διάστημα, ενώ πιθανολογείται ότι η επόμενη επαφή θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός, δεσμεύτηκε πως θα ενημερώσει την κυβέρνηση του για τις αλλαγές στο θέμα των προδιαγραφών, έτσι ώστε να ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια γίνονται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Και από τις δύο πλευρές, πάντως, κατέστη σαφές ότι επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών, και όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν να εξετάζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης και των αμοιβαίων συμφερόντων.

ΑΠΕ,in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr