Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη «συνταγή» αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής ξαναναφέρθηκε ο Ξανθός

Στη «συνταγή» αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής ξαναναφέρθηκε ο Ξανθός

Τη «συνταγή» για τη φαρμακευτική πολιτική που θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε σωτήριες θεραπείες, παρουσίασε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, HealthWorld.

Τη «συνταγή» για τη φαρμακευτική πολιτική που θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε σωτήριες θεραπείες, παρουσίασε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, HealthWorld (4-5 Οκτωβρίου), στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό απαιτείται «αλλαγή μίγματος» πολιτικής έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία.

Ο υπουργός Υγείας για πολλοστή φορά παρουσίασε της δέσμη των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, δηλαδή:
α. Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), δηλαδή εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών κριτηρίων επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν. Να σημειωθεί ότι ακόμα εκκρεμεί η θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας, με άγνωστο τον χρονικό ορίζοντα έναρξης της λειτουργίας της.
β. Διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επέκταση τους και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών.
γ. Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) και διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία. Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, επιτυχώς έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τις τιμές των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, που αφορά μια μικρή ομάδα ασθενών στην Ελλάδα. Άγνωστο είναι πότε θα ξεκινήσουν ανάλογες διαδικασίες για παθήσεις που αφορούν μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς.

«Είμαστε σε πορεία υλοποίησης διαρθρωτικών και όχι οριζόντιων μέτρων. Χρειάζεται όμως ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και την ευκαιρία μιας κοινά αποδεκτής αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ», είπε ο κ. Ξανθός και υποστήριξε ότι έχει θέσει στους θεσμούς θέμα «αλλαγής αρχιτεκτονικής» στην τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων.

«Εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα εναλλακτικά σενάρια με κεντρικά σημεία την διαφοροποίηση του «καλαθιού» των χωρών, τη δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα off patend και τα γενόσημα με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων. Στο βαθμό που καταλήξουμε σε συμφωνία, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, την τόνωση των επενδύσεων και τη συνδρομή του τομέα του φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ότι αφορά την γ’ αξιολόγηση ο υπουργός Υγείας την χαρακτήρισε ως «σημείο-καμπή» για την αρχή του τέλους της λιτότητας και της επιτροπείας.

«Διεκδικούμε να κλείσει εγκαίρως για να αρχίσει το 2018 η πιο κρίσιμη συζήτηση για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης». Όσοι προσφεύγουν στην καταστροφολογία και επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης και στην πολιτική ανατροπή, δεν μπορούν να μιλούν υποκριτικά για ανάκαμψη της οικονομίας, ανάπτυξη και επενδύσεις. Η υπέρβαση της λιτότητας και της δημοσιονομικής επιτροπείας περνά μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό το έργο μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διεκπεραιώσει», τόνισε.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024