Τα επτά «αγκάθια» στη προστασία της πρώτης κατοικίας
Βελτιώσεις σχεδιάζονται στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην πορεία εκδίκασης των υποθέσεων. Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας σειρά επαφών με οργανώσεις των καταναλωτών, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τράπεζες, δικηγόρους και νομικούς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του νόμου Κατσέλη.
Βελτιώσεις σχεδιάζονται στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην πορεία εκδίκασης των υποθέσεων.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας σειρά επαφών με οργανώσεις των καταναλωτών, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τράπεζες, δικηγόρους και νομικούς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις μέχρι σήμερα επαφές τα προβλήματα εστιάζονται στα εξής σημεία:
– Υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων από ορισμένα Ειρηνοδικεία (σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 2 χρόνια ο ορισμός της δίκης).
– Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει παρερμηνεία από δικαστές «του δόλου δανειολήπτη».
– Η μεταβίβαση δικαστικής ρύθμισης σε κληρονόμους.
– Γίνεται επίδοση των αιτήσεων στις τράπεζες που έχουν κλείσει.
– Εμφανίζονται προβλήματα στην ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη της ρύθμισης.
– Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με εγγυητές και οι συνοφειλέτες ενώv
– έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν δικηγορικά γραφεία «βιτρίνες» που λειτουργούν στην πράξη ως εισπρακτικές εταιρείες και δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία.
Ο κ. Κουρμούσης έχει δηλώσει για τον Νόμο Κατσέλη ότι «μετά από εμπειρία ετών έχουν εντοπιστεί τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και θα τα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Δεν γνωρίζω τι αλλαγές θα γίνουν, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων».
Ο ειδικός γραμματέας δήλωσε, ακόμη, ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση με τους θεσμούς για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας «καθώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε από τώρα για το τι θα γίνει το 2018. Όταν έρθει η ώρα λήξης της προθεσμίας, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει παράταση της προστασίας για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2019.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται για την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του νόμου των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται από Ελληνικής πλευράς να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραμπ – Νετανιάχου: Συναντώνται στο Μαρ-α-Λάγκο, στο επίκεντρο η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα
- Η σταθερότητα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η εγγύηση Σιμεόνε και ο θρύλος ‘Ομπλακ
- Υπό την πίεση των ΗΠΑ, το ακροδεξιό AfD θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
- Σέρρες: «Δεν τον είδε κανείς» – Κορυφώνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο πυροσβέστη
- Στο Σεν Τροπέ και δίπλα στη θάλασσα το τελευταίο αντίο στη Μπριζίτ Μπαρντό
- Η ενημέρωση ως φαστ φουντ – Το TikTok έγινε το κορυφαίο social για ειδήσεις μεταξύ νέων
