Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Νομιμοποίηση χιλιάδων νέων αλλά καλύτερη φύλαξη συνόρων με το Μεξικό

Τραμπ: Νομιμοποίηση χιλιάδων νέων αλλά καλύτερη φύλαξη συνόρων με το Μεξικό

Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για το ζήτημα της μετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων φαίνεται να βρίσκονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε να νομιμοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν νόμιμη άδεια, σε αντάλλαγμα για την ψήφιση ενός νόμου που θα ενισχύει τα μέσα προστασίας των συνόρων με το Μεξικό.

Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για το ζήτημα της μετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων φαίνεται να βρίσκονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε να νομιμοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν νόμιμη άδεια, σε αντάλλαγμα για την ψήφιση ενός νόμου που θα ενισχύει τα μέσα προστασίας των συνόρων με το Μεξικό.

Η συμφωνία αυτή σχεδιάστηκε σε ένα δείπνο που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος και οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Με μια ρητορική που τον διαφοροποιηθεί από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις του, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, πριν από μια εβδομάδα, ότι έχει «μεγάλη καρδιά» για τους «παράτυπους μετανάστες» που ήρθαν ως ανήλικοι στις ΗΠΑ (αποκαλούμενοι και ως Ονειροπόλοι, Dreamers) και επιθυμεί το Κογκρέσο να καταλήξει σε νομοθετική επίλυση για αυτούς.

Σύγχυση για την επίτευξη συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς

Έπειτα από μια νύχτα σύγχυσης όσον αφορά την επίτευξη ή μη συμφωνίας, τόσο η πλευρά των Ρεπουμπλικανών όσο και η πλευρά των Δημοκρατικών προχώρησαν σε ανακοινώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε να νομιμοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν νόμιμη άδεια, σε αντάλλαγμα για την ψήφιση ενός νόμου που θα ενισχύει τα μέσα προστασίας των συνόρων με το Μεξικό, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σ’ αυτόν και η χρηματοδότηση για την οικοδόμηση του περίφημου τείχους.

«Υπάρχουν 800.000 νέοι (σ.σ. παράτυποι μετανάστες), εργαζόμαστε ακατάπαυστα για ένα σχέδιο και θα δούμε πώς θα πάει. Και θα έχουμε μια μαζική ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στο πλαίσιο αυτό. Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει» δήλωσε ο Τραμπ προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Φλόριντα.

«Νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη ασφάλεια στα σύνορα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι και οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο συμφωνούν να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις αυτές.

Λίγο νωρίτερα, είχε διαψεύσει μια ανακοίνωση των Δημοκρατικών, γράφοντας στο Twitter: «Καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε χθες το βράδυ».

Ο Δημοκρατικοί από την πλευρά τους έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση. «Δεν υπήρξε τελική συμφωνία αλλά συμφωνήσαμε στα ακόλουθα σημεία», γράφουν ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και η επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Συμφωνήσαμε να στηρίξει ο πρόεδρος την ενσωμάτωση στη νομοθεσία των προβλέψεων του DACA (σ.σ. του προγράμματος που προστάτευε από την απέλαση του νέους παράτυπους μετανάστες) και να πιέσει τη Βουλή και τη Γερουσία να ενεργήσουν. Απομένει η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και ο κοινός στόχος είναι να οριστικοποιήσουμε όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν. Μολονότι η κάθε πλευρά δέχτηκε να μην αποτελέσει το τείχος μέρος της συμφωνίας, ο πρόεδρος επέμεινε ότι θα συνεχίσει να τον απαιτεί αργότερα και εμείς επαναλάβαμε ότι θα εναντιωθούμε», τονίζεται στο κείμενο αυτό.

Ο Τραμπ τερμάτισε στις 5 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα DACA ζητώντας από το Κογκρέσο να νομοθετήσει εντός των επόμενων έξι μηνών για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι αυτοί, που έφτασαν στις ΗΠΑ όντας ανήλικοι, μπορεί να απειληθούν με απέλαση από τη χώρα.

«Θα ήθελε πράγματι κάποιος να διώξει αυτούς τους καλούς νέους ανθρώπους, που είναι μορφωμένοι και επιτυχημένοι, που εργάζονται και ορισμένοι έχουν υπηρετήσει στον στρατό; Πραγματικά» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter το πρωί της Πέμπτης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024