Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρες στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία

Κόντρες στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία

Ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των
πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε
με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας»
είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, προκειμένου να καλύψει μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ.

«Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία πρόχειρο και ανεδαφικό. Όπως ανέφερε, ο νόμος της κυβέρνησης δεν πατάει πάνω στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επ’ αυτού έφερε ως παράδειγμα τον νόμο 4238 του Φεβρουαρίου 2014 και είπε, μεταξύ άλλων, ότι διασφάλιζε αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας» συμπλήρωσε και σχολίασε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δράσεις στον τομέα της υγείας.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα, που όχι απλώς δεν έπρεπε να διχάζει, αλλά να ενώνει» ανέφερε στην ομιλία της, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η παρακαταθήκη μας είναι όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «καλύπτει την περίοδο 2004-2009», οπότε σύμφωνα με την ίδια «το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείφθηκε και η σπατάλη στο φάρμακο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και σήμερα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς και η αδιαφάνεια κυριαρχεί».

Υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ, έπειτα από 35 χρόνια λειτουργίας του και μετά την κακοποίηση που υπέστη αυτά τα χρόνια, χρειάζεται αναγέννηση και ανασυγκρότηση.


Την άποψη ότι «πρέπει κανείς να μπαίνει στα νοσοκομεία με απλή ταυτότητα, αλλά μοιραία πρέπει να εισάγουμε και την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η κρατική δαπάνη για την υγεία με ίσης ποιότητας υπηρεσίες στην Υγεία» διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερηφανεύεται πως έχει κάνει κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας, χωρίς να συνυπολογίζει ότι «έχουν κοπεί συντάξεις, έχουν μπει σκληρότερα κριτήρια για επιδόματα που έχουν κατεβάσει τον αριθμό των δικαιούχων και έχουν γίνει και πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να συνυπολογίζονται. Γιατί αν βλέπεις ένα μόνο καλό που έχεις κάνει και όχι τα άλλα, στρουθοκαμηλίζεις».

Προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να προσέξει μην είναι ο δεύτερος που όταν τον επισκεφτεί, όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός, του πει ότι ίδρυσε πρωτοβάθμιες μονάδες και έμειναν μόνο οι δαπάνες που γίνονται με λεφτά Ελλάδας.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024