Πέθανε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το «Νόμπελ των Μαθηματικών»
Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στις ΗΠΑ η Μαριάμ Μιρζαχανί, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών. Η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έπασχε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στα οστά.
Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στις ΗΠΑ η Μαριάμ Μιρζαχανί, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών.
Η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έπασχε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στα οστά.
Το Μετάλλιο Φιλντς απονέμεται από το 1936 κάθε τέσσερα χρόνια σε δύο έως τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών.
Η Μιρζαχανί βραβεύτηκε το 2014 για την έρευνά της στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα.
«Σήμερα έσβησε ένα φως. Ραγίζει η καρδιά μου…έφυγε υπερβολικά νωρίς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram και στο Twitter ο αμερικανο-ιρανός φίλος της και επιστήμονας της NASA, Φιρούζ Ναντέρι.
«Διάνοια; Ναι, αλλά και κόρη, μητέρα και σύζυγος» έγραψε σε άλλο μήνυμά του ο ίδιος.
Γεννημένη το 1977 στην Τεχεράνη, η Μιρζαχανί έζησε εκεί μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο ολοκλήρωσε το 2004 και στη συνέχεια έγινε καθηγήτρια στο Στάνφορντ.
Ως έφηβη, είχε βραβευτεί με δύο χρυσά μετάλλια στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.
Η βράβευσή της με το Μετάλλιο Φιλντς πριν από τρία χρόνια ήρθε να τερματίσει την μεγάλη αναμονή για μια τέτοια τιμή γυναικών εκπροσώπων της μαθηματικής κοινότητας.
Επιπλέον, η Μιρζαχανί ήταν η πρώτη Ιρανή που τιμήθηκε με αυτό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ ισχυρίζεται ότι είδε τη 16χρονη στη Βάρη – Έδωσε φωτογραφίες στην Αστυνομία
- Τσιτσιπάς: «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν τραυματιστεί τόσοι αθλητές» (vid)
- Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική
- Κρήτη: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 15χρονο που σκοτώθηκε όταν ανετράπη το Ι.Χ. που οδηγούσε φίλος του
- Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου
- Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η ξηρά τροφή που δίνουμε στον σκύλο μας είναι ποιοτική;
