Σε «προειδοποιήσεις» προς τη Λευκωσία αλλά και σε απειλές σε εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση κυπριακών υδρογονανθράκων προχωρά η Άγκυρα λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πριν φτάσει το τρυπάνι στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός «συμβούλευσε» την κυπριακή πλευρά να μην προχωρήσει σε «μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε μήνυμα στις εταιρείες ενέργειας, λέγοντας πως κινδυνεύουν να πέσουν σε τουρκική «δυσμένεια» εάν συμμετέχουν σε κυπριακά σχέδια.

Αρχικά, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, την τουρκική θέση πως οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο «ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού».

Ο τούρκος πρωθυπουργός μιλούσε σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη» είπε ο Γιλντιρίμ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Συμβουλεύουμε [τη Λευκωσία] να απέχει από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για τους υδρογονάθρακες του νησιού.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν: «Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε το ότι κάποιες εταιρείες ενέργειας συμμετέχουν σε ορισμένα ανεύθυνα μέτρα των Ελληνοκυπρίων».

«Θέλω να τους υπενθυμίσω πως μπορεί να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία» είπε με νόημα. Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε συγκεκριμένους ομίλους. H Total έχει πάρει άδεια από τη Λευκωσία για έρευνες.

Υπενυθμίζεται ότι πριν την άφιξη της εξέδρας με το τρυπάνι, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. H Λευκωσία αναφέρει επίσης ότι η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας είναι ποινικό αδίκημα.

Το σημείο στο οποίο θα γίνει η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ