
Κρύο ή ζεστό το νερό εξίσου αποτελεσματικό στην καθαριότητα των χεριών
Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων όσο και το πλύσιμο με ζεστό νερό, αποφαίνονται αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Food Protection.
Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων όσο και το πλύσιμο με ζεστό νερό, αποφαίνονται αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Food Protection.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, τοποθέτησαν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli στα χέρια 21 εθελοντών
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (0,5, 1 και 2 ml).
Το ζεστό και το κρύο νερό είχαν τελικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων. Επίσης, δεν διαπιστώθηκε διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιούσαν, ενώ ακόμη κι πλύσιμο των χεριών για δέκα δευτερόλεπτα ήταν αρκούντως αποτελεσματικό.
«Η μελέτη δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο», υπογραμμίζει ο Δρ Σάφνερ.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Kellogg’s: Πως η πατέντα για τα πρώτα δημητριακά δημιούργησε αδελφική αντιζηλία και τη μεγαλύτερη εταιρεία
- Χάος στο Παρίσι μετά τον τελικό του Champions League – Σοβαρά επεισόδια με 416 προσαγωγές και ολονύχτιες συγκρούσεις (vids)
- Τι μας υπενθυμίζει η κυριακάτικη Καλημέρα του Αρκά;
- Ο Τραμπ θέλει οι μουσουλμανικές χώρες να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ – Αν τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράν
- Kale: Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για αυτό το superfood
- Οι «φορολογικοί παράδεισοι» παραμένουν δημοφιλείς παρά τα μέτρα για τις offshore
- Οι Σπερς εκθρόνισαν τους Θάντερ με MVP Γουεμπανιάμα και έφυγαν για τελικούς με τους Νικς (vid)
- Ο «Ίων» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στην Επίδαυρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 31.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/rad-pozniakov-134-72ac7W4-unsplash-315x220.jpg)












































![Περισσότερες από 410 συλλήψεις στη Γαλλία, οι 283 στο Παρίσι κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/2026-05-30T214003Z_1512690443_UP1EM5U1O6P5Q_RTRMADP_5_SOCCER-CHAMPIONS-PSG-ARS-PARIS-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442