Ντράγκι: Πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη στη μάχη για ενίσχυση των τιμών
Είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κηρύξει τη νίκη στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθωρισμό, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης ενισχύεται, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στις αυξανόμενες πιέσεις κυρίως από τη Γερμανία για περιορισμό της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κηρύξει τη νίκη στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθωρισμό παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης ενισχύεται, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Τα σχόλιά του επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περιστολή της πολύ χαλαρής νομισματικής της πολιτικής παρά την επιμονή από οικονομικά ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία – όπου βρίσκεται σήμερα ο Ντράγκι – και η Γερμανία.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή και οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί περαιτέρω», δήλωσε ο Ντράγκι σε ακρόαση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη. Οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν ακόμα επιδείξει μια πειστική ανοδική τάση».
Ο Ντράγκι δήλωσε ότι τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αντισταθμίζουν τις παράπλευρες επιπτώσεις, αλλά αναγνώρισε τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων και το υψηλό χρέος των νοικοκυριών σε κάποιες χώρες, όπως στην Ολλανδία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Φέτα: Φόβοι για έλλειψη λόγω ευλογιάς προβάτων – Τι «είδε» το BBC
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ για την 7η συνεχόμενη νίκη στη Super League
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου με ευχές για τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει σήμερα
- Φυστίκια: Το σνακ που κάνει καλό στη μνήμη
- Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μιλγουόκι Μπακς – Φιλαδέλφεια Σίξερς 101-116: Νέα εντός έδρας ήττα από τα «Ελάφια»