Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρεμπέτικο και... Ευριπίδης στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Ρεμπέτικο και… Ευριπίδης στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Με την τελευταία ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό για τις επιπλέον ταινίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, γνωστοποιήθηκε και η συμμετοχή της γαλλοελληνικής παραγωγής «Djam» (προηγούμενος τίτλος «Avril et Djam») του γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ σε παραγωγή Princes Production, Pyramide Productions και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde Audiovisual Productions και της τουρκικής Guverte Film.

Με την τελευταία ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό για τις επιπλέον ταινίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, γνωστοποιήθηκε και η συμμετοχή της γαλλοελληνικής παραγωγής «Djam» (προηγούμενος τίτλος «Avril et Djam») του γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ σε παραγωγή Princes Production, Pyramide Productions και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde Audiovisual Productions και της τουρκικής Guverte Film.

Η ταινία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μεταξύ άλλων πηγών από το ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Eurimages, το κοινό ελληνογαλλικό χρηματοδοτικό ταμείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC της Γαλλίας, καθώς και από το πρόγραμμα κινήτρων για προσέκλυση ξένων παραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η ταινία «Djam», που θα προβληθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ των Καννών, έχει έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της χώρας μας και τη ρεμπέτικη μουσική. Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο Cinéma de la Plage και θα πλαισιωθεί με τη συναυλία μουσικής από την ταινία.

Ο τίτλος της ταινίας Djam, φέρει το όνομα μιας νεαρής Ελληνίδας που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη όταν ο θείος της την στέλνει για να βρει ένα σπάνιο εξάρτημα για το χαλασμένο τους καΐκι. Εκεί θα συναντήσει την Αβρίλ, μια νεαρή γαλλίδα, αδέκαρη και χαμένη, που ταξίδεψε στην Τουρκία για να εργαστεί σαν εθελόντρια σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η Djam με την ελεύθερη, γενναιόδωρη και απρόβλεπτη ψυχή, θα πάρει την Αβρίλ υπό την προστασία της και μαζί θα κάνουν ένα ταξίδι μέχρι τη Μυτιλήνη, ανακαλύπτοντας στο δρόμο την μουσική, την ελπίδα και την χαρά του να μοιράζεσαι.

Πρωταγωνιστεί η ελληνίδα Shooting Star 2016 Δάφνη Πατακιά ( «Interruption», «Το ξύπνημα της Άνοιξης»). Συμπρωταγωνιστούν η Μαρίν Καγιόν και ο Σιμόν Αμπκαριάν, ενώ συμμετέχουν και οι Ελευθερία Κόμη, Κίμωνας Κουρής, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Γιάννης Μποσταντζόγλου. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα: Μυτιλήνη, Καστανιές, Διδυμότειχο, Οφρύνιο και Κομοτηνή.

Χωρίς αμφιβολία, τα μάτια όλων μας θα είναι στραμμένα στον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα με την τελευταία του ταινία «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού» («The killing of a sacred deer»), και επιστρέφει στην Κρουαζέτ δυο χρόνια μετά το ειδικό βραβείο της επιτροπής, που είχε αποσπάσει το 2015 για τον «Αστακό».

Πρόκειται για τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με σταθερό συνεργάτη τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου και πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν και Αλίσια Σιλβερστόουν αλλά και μια πλειάδα ελλήνων συνεργατών. Η νέα ταινία είναι εμπνευσμένη από αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη και αφορά έναν χειρουργό, που προσπαθεί να εντάξει στην οικογένειά του έναν έφηβο, γεγονός που θα ταράξει την ιδεατή ζωή του.

Μικρού μήκους ταξιδεύουν στην Κρουαζέτ

Η ταινία μικρού μήκους «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά θα προβληθεί στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών». Πρόκειται για την τέταρτη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη παραγωγής του ιδίου και της εταιρείας Heretic. H «Copa-Loca» είναι ένα εγκαταλελειμμένο καλοκαιρινό θέρετρο, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η Πωλίνα.

Όλοι νοιάζονται για εκείνη και εκείνη νοιάζεται για τους πάντες – με κάθε δυνατό τρόπο.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί στο επίσημο πρόγραμμα, στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους και σε παγκόσμια πρεμιέρα, θα συμμετάσχει η ταινία του Δανοπαλαιστινίου Μάχντι Φλάιφελ «A drowining Man» σε παραγωγή της βρετανικής εταιρείας Nakba Film Works και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Homemade Films.

Στην ταινία «A drowining Man» πρωταγωνιστεί ένα παιδί που μόνο και μακριά από το σπίτι του ψάχνει μέσα στην άγνωστη πόλη να βρει τρόπο για να ζήσει. Με τόσα αρπακτικά γύρω του θα οδηγηθεί σε συμβιβασμούς μόνο και μόνο για να επιβιώσει.

Και οι δύο ταινίες μικρού μήκους ενισχύθηκαν για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ των Καννών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο Short Film Corner, το τμήμα της Αγοράς των Καννών για την προώθηση ταινιών μικρού μήκους θα συμμετέχουν ως ελληνικές οκτώ ταινίες πρόσφατης παραγωγής: «Yapi» του Ντράπερ Χάνδρος, «A job interview» του Αντώνη Γλαρού, «The penal colony» του Μάνου Αλικσανιάν, «Whale 52» του Θανάση Τρουμπούκη, «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρο, «Skin» του Πάνου Κατσιμέρη, «Ιανουάριος: Το αγόρι που δεν άφηνε τα μαλλιά του μακριά» της Ζωής Σγουρού, «Χελιδόνια» των Κάθριν Λεκόκ και Βενσάν Μισό.

Δράσεις του ΕΚΚ στις Κάννες

Φέτος, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Αγοράς του φεστιβάλ των Καννών (Marché du Film), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συντονίζουν τη δράση Thessaloniki goes to Cannes, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται ελληνικές ταινίες σε εξέλιξη σε επιλεγμένους επαγγελματίες: προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ, εκπρόσωποι εταιρειών διανομής καιδιεθνών πωλήσεων. Η παρουσίαση θα γίνει στις 23 Μαΐου στο Palais des Festivals. Οι ταινίες εν εξελίξει που θα παρουσιαστούν είναι οι «Ιός» του Άγγελου Φραντζή, «Χρόνια Πολλά» του Χρήστου Γεωργίου, «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, «The Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου και «Λ.Π.» του Χρήστου Πέτρου.

Επιπλέον, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΕΚΚ φιλοξενεί στο περίπτερο στις Κάννες (24/5 16.00- 17.00) το εργαστήριο που διοργανώνει η εταιρεία Cannes Digital και το δίκτυο Women in Entertainment με θέμα: «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Πρακτικές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024