H Goldman Sachs προτείνει επενδύσεις στο Διάστημα
Ορυχεία σε αστεροειδείς, πτήσεις αναψυχής στο Διάστημα, εργοστάσια σε τροχιά: εντός των επόμενων δύο δεκαετιών, η λεγόμενη οικονομία του Διαστήματος θα γίνει μια αγορά ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προβλέπει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε έγγραφο που απευθύνεται στους πελάτες της.
Ορυχεία σε αστεροειδείς, πτήσεις αναψυχής στο Διάστημα, εργοστάσια σε τροχιά: εντός των επόμενων δύο δεκαετιών, η λεγόμενη οικονομία του Διαστήματος θα γίνει μια αγορά ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προβλέπει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε έγγραφο που απευθύνεται στους πελάτες της.
Από το 2000 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 13 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί σε νεοφυείς και καθιερωμένες διαστημικές εταιρείες, γράφει ο αναλυτής Νόα Πόπονακ της εταιρείας. Μόνο τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί την τελευταία διετία ξεπερνούν τις συνολικές επενδύσεις των προηγούμενων 15 ετών.
Διαβάστε επίσης:
- Αμερικανικός νόμος ανοίγει το δρόμο για διαστημικά ορυχεία
- ΗΠΑ: Εταιρεία έλαβε άδεια για την πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη
- Το μικρό Λουξεμβούργο επενδύει σε διαστημικά ορυχεία
«Αν και σήμερα είναι ακόμα σχετικά μικρές αγορές, τα ταχύτατα μειούμενα κόστη χαμηλώνουν τον πήχη της συμμετοχής στη διαστημική οικονομία, καθιστώντας βιώσιμες νέες βιομηχανίες όπως ο διαστημικός τουρισμός, η εξόρυξη αστεροειδών και η παραγωγή σε τροχιά» γράφει ο Πόπονακ σύμφωνα με το CNBC.
«Πιστεύουμε ότι τα διαστημικά ορυχεία απέχουν πολύ από την εμπορική βιωσιμότητα, έχουν όμως το δυναμικό να διευκολύνουν περαιτέρω την πρόσβαση στο Διάστημα» συνεχίζει.
«Η εξορυκτική δραστηριότητα στο Διάστημα θα μπορούσε να είναι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο από ό,τι φαντάζονται πολλοί […] Ένας και μόνο αστεροειδής σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου μπορεί να περιέχει πλατίνα αξίας 25 έως 50 δισ. δολαρίων».
Πέρα από πολύτιμα μέταλλα, ορισμένοι αστεροειδείς περιέχουν και άφθονο νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για φθηνότερες διαστημικές αποστολές.
Η Goldman Sachs αναγνωρίζει πάντως ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και προβλήματα: η πλατίνα που περιέχει ένας και μόνο αστεροειδής θα μπορούσε να γκρεμίσει την αγορά και να ρίξει την τιμή του μετάλλου σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Όπως φαίνεται, όμως, ο δρόμος προς το Διάστημα είναι έτοιμος να ανοίξει για μπίζνες.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λυών – Μπαρτσελόνα: Ο τελικός του UEFA Champions League Γυναικών στο MEGA News
- Στέλιος Ρόκκος: Παντρεύεται η 26χρονη κόρη του τραγουδιστή – Η μυθική πρόταση γάμου
- Φάμελλος: Καθοριστικός ο ρόλος του Τσίπρα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε ενωτικό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές
- Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Δήμου Αρταίων
- Νέο δημοσίευμα για το μέλλον του Αντετοκούνμπο!
- Κίνα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από πλημμύρες – Συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές
- Έχω παιδιά: Η πιο κλασική ενοχή
- Κυριακή Γρίβα: Παραπομπή σε δίκη ζητά η εισαγγελέας για τους τέσσερις αστυνομικούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442