ΗΕλληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής, που έχει καθοριστεί η 30η Μαρτίου, ημέρα γέννησης του Vincent Van Gong ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή, διοργανώνει μία σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού.

Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης και εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία).

Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της.

Η θεματολογία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Έρωτας & Διπολική Διαταραχή» και θα συζητηθεί η σχέση της διπολικής διαταραχής με τον έρωτα και η σεξουαλική υγεία ανθρώπων με διπολική διαταραχή.

Συνοπτικά οι δράσεις της ΕΔΟ αφορούν σε:

  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα τη θεραπεία της Διπολικής διαταραχής(ελεύθερη είσοδος) το Σάββατο 22 Απριλίου, 12:00 – 4:00 μ.μ.
  • Δωρεάν ψυχομετρικές εξετάσεις διάθεσης για ανθρώπους που έχουν δυσκολίες με την διάθεσή τους, καθόλη τη διάρκεια του Απριλίου με τηλεφωνικό ραντεβού στα γραφεία της ΕΔΟ.
  • Ψυχαγωγική ταινία και συζήτηση με θέμα τη Διπολική διαταραχή, το Σάββατο 20 Μαΐου (12:00 – 3:00 μ.μ.), Λέσχη Κινηματογράφου του Aegean College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα).

Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟhttp://register.bipolar.grή τηλεφωνικά στο210-8815970

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις θα είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό.

health.in.gr