Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ολιστική Ευζωία είναι το «κλειδί» για μια ζωή με καλύτερη υγεία

Η Ολιστική Ευζωία είναι το «κλειδί» για μια ζωή με καλύτερη υγεία

Σε μια εποχή που επικρατεί, οικονομική αβεβαιότητα, σκληρός ανταγωνισμός, και πληθώρα τρομακτικών ειδήσεων, το άγχος, η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο μας κατακλύζει.

Σε μια εποχή που επικρατεί, οικονομική αβεβαιότητα, σκληρός ανταγωνισμός, και πληθώρα τρομακτικών ειδήσεων, το άγχος, η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο μας κατακλύζει.

Όταν το άγχος είναι έντονο ή παρατεταμένο τότε μπορεί να δημιουργήσει μια συναισθηματική εξάντληση και ψυχοσωματικές διαταραχές όπως είναι οι ημικρανίες, διαταραχές του ύπνου, δυσκολία στην συγκέντρωση, χρόνια κόπωση, ταχυκαρδία, δυσπεψία, κατάθλιψη, υπέρταση, παχυσαρκία, υπερχοληστερηναιμία κλπ.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% του συνόλου των εργαζομένων την Αμερική σήμερα αισθάνονται τόσο πιεσμένοι τόσο που αγγίζουν τα όρια της εξουθένωσης και της κατάθλιψης.

Στη Δυτική κοινωνία ενώ, πολύ σωστά, ασχολούμαστε με το σώμα μας (διατροφή, άσκηση κ.λπ.) δεν δίνουμε την φροντίδα που χρειάζεται στην ηρεμία του νου μας και κυρίως στην ισορροπία του νου με το σώμα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο νους και το σώμα βρίσκονται σε μία συνεχή αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, όταν έχουμε αγωνία για κάτι τότε μας πιάνει πόνος στο στομάχι ή αντίθετα όταν τρώμε ένα ωραίο γεύμα τότε νοιώθουμε απόλαυση.

Γι’ αυτό παγκόσμια πλέον υπάρχει η τάση να προχωρήσουμε από την αναζήτηση της ευζωίας στην Ολιστική Ευζωία, που είναι ένα μείγμα σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας. Είναι μια συνειδητή επιλογή ενός τρόπου ζωής που μας ανταμείβει με περισσότερη ευεξία, θετική ενέργεια και καλύτερη υγεία.

Όπως λοιπόν γυμνάζουμε τακτικά τους μύες του σώματος για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση έτσι χρειάζεται να «γυμνάζουμε» τακτικά και το μυαλό μας, να το κάνουμε σύμμαχο μας. Γιατί ο εγκέφαλος μας έχει νευροπλστικότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να εκπαιδευτεί σε διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης. Ετσι λοιπόν τον «μαθαίνουμε» να είναι πιο δεκτικός σε θετικές σκέψεις και συναισθήματα και έτσι μειώνεται το άγχος και αισθανόμαστε περισσότερη χαρά και αισιοδοξία, στο παρόν.

    Πως θα ξαναβρούμε την ηρεμία και τη χαρά μας;

      «Μια βόλτα στην εξοχή ή στη φύση, λίγο περπάτημα, το μαγείρεμα, η γυμναστική κ.λπ., είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξισορροπήσουμε το νου και το σώμα, αρκεί το μυαλό μας να βρίσκεται εκεί «στο τώρα» και να μην περιπλανιέται με χιλιάδες σκέψεις, οι περισσότερες αρνητικές», εξηγεί η Κατερίνα Καρέλλα, Χημικός, Σύμβουλος Ολιστικής Ευζωίας, Εναλλακτική Θεραπεύτρια, Relaxation Therapist και ιδρύτρια του Olon Holistic Wellbeing & Energy Balance και των Προγραμμάτων HolMind.

      Μερικές πρακτικές, που συμβάλλουν στην Ολιστική Ευζωία και προσφέρουν μια βαθειά χαλάρωση, ηρεμία και αναζωογόνηση, είναι το Ηχο-μασάζ,ο Διαλογισμός, το Tai Tchi, η Yoga, η προσευχή κ.λπ.

      «Με τον τακτικό Διαλογισμό για παράδειγμα, παρατηρούμε πόσο εύκολα το μυαλό και το σώμα μας βρίσκονται σε αρμονία και ηρεμούν. Νοιώθουμε πιο δραστήριοι, δημιουργικοί αλλά παράλληλα πιο ήρεμοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Πρόσφατο άρθρο της Mayo Clinic, αναφέρει ότι ο τακτικός Διαλογισμός σε συνδυασμό με την κλασική Ιατρική, μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά σε διαταραχές όπως αλλεργίες, άσθμα, αγχώδης διαταραχή, αϋπνία, παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πόνοι, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις», αναφέρει η κ. Καρέλλα.

      Και προσθέτει: «Μία απλή άσκηση χαλάρωσης, που μπορείτε να κάνετε καθημερινά, είναι η ακόλουθη: Καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος και κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε μερικές ήρεμες αναπνοές και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Σε κάθε εισπνοή πείτε νοητικά «εισπνέω» και σε κάθε εκπνοή πείτε «εκπνέω». Κάντε το για 5 λεπτά και μετά ανοίξτε αργά-αργά τα μάτια σας, πιείτε οπωσδήποτε ένα ποτήρι νερό ή χυμό και δείτε πως νοιώθετε».

      Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «όποια μέθοδο και αν διαλέξετε είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα και την ασφάλεια σας να απευθύνεστε σε αξιόπιστους Θεραπευτές με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποδομή. Η Ολιστική ευζωία είναι τρόπος ζωής που μας οδηγεί σε μία πιο χαρούμενη καθημερινότητά με περισσότερη ηρεμία, υγεία και αγάπη, καθώς και υλική και συναισθηματική αφθονία».

      health.in.gr

      Sports in

      Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

      Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Πέμπτη 18 Απριλίου 2024