Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη νίκη Ρούτε, τα βλέμματα τώρα στη Γαλλία

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη νίκη Ρούτε, τα βλέμματα τώρα στη Γαλλία

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια στον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας έναντι του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς εξέφρασαν ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Γαλλία και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με τη Μαρίν Λεπέν να διεκδικεί την προεδρία...

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια στον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας έναντι του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς εξέφρασαν ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Γαλλία και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με τη Μαρίν Λεπέν να διεκδικεί την προεδρία…

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον ολλανδό πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών «έμπνευση για πολλούς».

«Ο λαός στην Ολλανδία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των αξιών τις οποίες προασπίζεται η Ευρώπη: ελεύθερες και ανεκτικές κοινωνίες σε μια ευημερούσα Ευρώπη» ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή που αναρτήθηκε ηλεκτρονικά.

«Ας οικοδομήσουμε μαζί μια ισχυρή Ευρώπη» σημείωσε.

Και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την εκλογική νίκη του Ρούτε σημειώνοντας: «Οι Ολλανδοί είναι εταίροι μας, φίλοι, γείτονες. Κατά συνέπεια με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μεγάλη συμμετοχή οδήγησε σε ένα φιλοευρωπαϊκό αποτέλεσμα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

«Και αυτό έπειτα από ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η Ολλανδία αναγκάστηκε να ανεχθεί κατηγορίες και μομφές από την Τουρκία οι οποίες είναι εντελώς απαράδεκτες (…) Ήταν μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» τόνισε η καγκελάριος.

Μετά τη νίκη του, ο Ρούτε έκανε λόγο για «μια βραδιά όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε «τέλος» στον εύκολο λαϊκισμό».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και φαβορί για τον δεύτερο γύρο τον εκλογών σε περίπτωση που προκριθεί με την Μαρίν Λεπέν, είπε: «Η Ολλανδία μάς δείχνει ότι η επιτυχία της ακροδεξιάς δεν είναι δεδομένη και ότι η προοδευτικότητα κερδίζουν έδαφος».

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «ξεκάθαρη νίκη κατά του εξτρεμισμού», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συνεχάρη την Ολλανδία που σταμάτησε «την άνοδο της ακροδεξιάς».

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, το κόμμα VVD του Ρούτε απέσπασε 33 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου (το 2012 είχε αποσπάσει 41 έδρες). Το κόμμα του Βίλντερς ήρθε δεύτερο με 20 έδρες, το CDA και το κεντρώο κόμμα των Δημοκρατών 66 βρίσκονται στην τρίτη θέση με 19 έδρες το κάθε κόμμα.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, ο Βίλντερς άρχισε τις προειδοποιήσεις: «Ήμασταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία. Τώρα είμαστε το δεύτερο μεγαλύτερο. Την επόμενη φορά θα είμαστε το πρώτο κόμμα» είπε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διαμάχη των τελευταίων ημερών με την Τουρκία, ενίσχυσε τον Ρούτε.

Ο Ερντογάν έσπευσε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι ο Ρούτε μπορεί να κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία, «αλλά έχασε τη φιλία μας».

«Ρούτε, το κόμμα σας μπορεί να έφθασε στην πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχετε χάσει τη φιλία της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοδυτική επαρχία Σακάρια.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιτρέψει στις εταιρίες να απαγορεύουν στις υπαλλήλους τους να φορούν ισλαμικές μαντίλες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Ντροπή στην ΕΕ. Κάτω οι ευρωπαϊκές αρχές, οι αξίες και η δικαιοσύνη σας… Άρχισαν μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» σημείωσε.

Τα βλέμματα στη Λεπέν

Παρά τα χαμόγελα στις Βρυξέλλες, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει η ήττα του Βίλντερς θα θεωρηθεί ως σημάδι εξασθένισης του λαϊκισμού.

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κόρνγουελ στις ΗΠΑ Μέιμπελ Μπέρεζιν είπε ότι ο πραγματικός δείκτης θα είναι οι εκλογές στη Γαλλία -ο πρώτος γύρος διεξάγεται στις 23 Απριλίου. «Εκεί βλέπουμε την λαϊκιστική δράση και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε» σημείωσε η ίδια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024