Επίκαιρη επερώτηση για τις συντάξεις, τα μπλοκάκια και τον ΕΦΚΑ κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. Την ερώτηση συνυπογράφουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Καρράς, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου και Κώστας Μπαργιώτας ανοίγοντας τη συζήτηση για συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην ερώτηση καταγγέλλονται «πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια και διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ», καθώς και η «αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η νομοθέτηση του «κόφτη» των οριζόντιων περικοπών.

Οι υπογράφοντες αναφέρονται σε πρωτοφανή καθυστέρηση στην απονομή των νέων συντάξεων, στα λάθη του υπολογισμού των εισφορών και στις ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια που, όπως εκτιμούν, οδηγούν σε αύξηση της «μαύρης» εργασίας.

«Η ανικανότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης και στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι πρωτοφανής. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πορεύθηκε χωρίς σχέδιο και οργάνωση, ούτε καν για τη μετάβαση στο νέο φορέα-μαμούθ που η ίδια δημιούργησε και προπαγάνδισε!» αναφέρουν οι υπογράφοντες.

Επισημαίνουν ότι ο νέος οργανισμός «έκανε πρεμιέρα» με έλλειμμα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η εισπραξιμότητα κυμαίνεται κάτω του 50%.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου καλείται να απαντήσει στη Βουλή για την «πρωτοφανή καθυστέρηση στην απονομή των κύριων συντάξεων, των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ», για το «αλαλούμ με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια».

Η κ. Αχτσιόγλου θα πρέπει επίσης να απαντήσει για «την προχειρότητα, τις καθυστερήσεις και τα λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών», το «διοικητικό χάος, την υποστελέχωση, την ασάφεια στις αρμοδιότητες που έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια, ταλαιπωρία και απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους», το έλλειμμα του ΕΦΚΑ και την «αναξιοκρατία στην τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ