Το ένα τέταρτο των παιδικών θανάτων, κάτω των πέντε ετών, παγκοσμίως οφείλεται σε ανθυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία αφορούν τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα, και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής, αποφαίνεται έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το ένα τέταρτο των παιδικών θανάτων, κάτω των πέντε ετών, παγκοσμίως οφείλεται σε ανθυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία αφορούν τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα, και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής, αποφαίνεται έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτά τα ανθυγιεινά και μολυσμένα περιβάλλοντα μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας και να σκοτώσουν 1,7 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο – ιδιαίτερα για μικρά παιδιά», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Κληρονομώντας έναν βιώσιμο κόσμο – Άτλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος». Και εξήγησε ότι «τα όργανά τους και τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι υπό εξέλιξη, ενώ τα μικρότερα σώματά τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και μολυσμένα νερά».

Σύμφωνα με την έκθεση, η έκθεση ενός παιδιού σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεται στη μήτρα, και να συνεχιστεί εάν το βρέφος ή το μικρό παιδί είναι εκτεθειμένο σε ρύπανση του αέρα στον εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, καθώς και σε παθητικό κάπνισμα.

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού για εκδήλωση πνευμονίας, καθώς και τον δια βίου κίνδυνο πνευμονολογικών παθήσεων, όπως το άσθμα. Η ρύπανση του αέρα, επίσης, αυξάνει τον δια βίου κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου», συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι σε οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύστημα αποχέτευσης, ή σε μέρη όπου υπάρχει ρύπανση από καπνό μη καθαρών καυσίμων, όπως ο άνθρακας ή η κοπριά, που χρησιμοποιούνται από μέλη της οικογένειας για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, τα παιδιά εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας. Τα παιδιά εκτίθενται επίσης και σε επικίνδυνα χημικά μέσω των τροφίμων, και του αέρα, του νερού και των προϊόντων γύρω τους.

Η Μαρία Νέιρα, ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας, πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί βαρύ φόρο και ως προς το ποσοστό των θανάτων αλλά και ως προς το ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων και ασθενειών, και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας των παιδιών.

«Η επένδυση στην αφαίρεση περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια οφέλη υγείας», είπε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο Αλέξης Μεντής από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ που συμμετείχε ως εξωτερικός εμπειρογνώμων του ΠΟΥ, συνεργαζόμενος στενά με την Δρ Νέιρα, αναφέρει στο in.gr σχετικά με τη χώρα μας «όπως στο σύνολο των χωρών, έτσι και στην Ελλάδα η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί περισσότερο τα παιδιά. Η διαβίωση στο αστικό περιβάλλον συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως άσθματος, σύμφωνα με στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ. Ωστόσο, εκεί που πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση ως κράτος και ως κοινωνία είναι στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου».

Η προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τη σωστή ανάπτυξή τους.

«Βασικό μήνυμα της έκθεσης είναι η επένδυση σε ένα καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά. Σύμφωνα με οικονομικοτεχνικές μελέτες, για κάθε 1 ευρώ που επενδύουμε στην Υγεία εξοικονομούμε περίπου 9 ευρώ από δαπάνες για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Και η επένδυση στην Υγεία αφορά και το καθαρό περιβάλλον. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη χωροθέτηση των σχολικών μονάδων, ώστε να βρίσκονται μακριά από κεντρικούς οδικούς άξονες που κυριαρχεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, και να αυξήσουμε συνολικά ως πολίτες την ενασχόλησή μας με ήπιες μορφές άθλησης, όπως η ποδηλασία και το γρήγορο βάδισμα, σε χώρους πρασίνου. Και φυσικά, να εμπιστευθούμε περισσότερα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τις οικολογικές μορφές μετακίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα», εξηγεί ο κ. Μεντής.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «ως χώρα θα πρέπει να επενδύσουμε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση από τα σχολεία μέχρι και τις πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές. Θα πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Επειδή ο άνθρωπος είναι τα γονίδια του και αυτά δεν αλλάζουν, αλλά ταυτόχρονα δέχεται και επιρροές από το περιβάλλον στο οποίο ζει, μπορούμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να βελτώσουμε ή και να αλλάξουμε ριζικά το περιβάλλον. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές ανθρώπων. Να τους παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για να ζήσουν».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr