Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε «Σταύρος Νιάρχος» και Ηρώδειο

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε «Σταύρος Νιάρχος» και Ηρώδειο

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος - Ιούλιος 2017), τις δύο παραγωγές του Ηρωδείου, ολόκληρη την επόμενη σεζόν 2017-18 της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και την παραγωγή με την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος – Ιούλιος 2017), τις δύο παραγωγές του Ηρωδείου, ολόκληρη την επόμενη σεζόν 2017-18 της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και την παραγωγή με την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για την Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή – μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα, με τη συμμετοχή της κορυφαίας Ελληνίδας μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Το δεύτερο μισό της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινά με τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δοκιμαστική περίοδο στην Κεντρική Σκηνή – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου, στο Ηρώδειο με τον Τροβατόρε του Τζουζέπε Βέρντι.

Η πρώτη παράσταση της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Τοπία, σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

Η πρώτη παραγωγή όπερας της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ο Μάκβεθ του Τζουζέπε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού – Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος». Στους βασικούς ρόλους, οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δήμητρα Θεοδοσίου.

Στις 19 Μαΐου 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Θέατρο Ολύμπια με την παρουσίαση του πρώτου έργου που ανέβασε το 1944, στον ιστορικό αυτό χώρο της Οδού Ακαδημίας. Πρόκειται για τη Ρέα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή.

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή, εντός του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα και θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στις 31 Μαΐου & 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Τσέλια Κοστέα, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης κ.α.

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών, είναι ο Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα και η οποία θα παρουσιαστεί στις 21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Πιέρο Πρέττι, Τσέλια Κοστέα, Γιελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός κ.ά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Χορός
Τοπία
Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
31 Μαρτίου 2017
1, 2, 4, 5, Απριλίου 2017
5, 6, 10 Μαΐου 2017
Ώρα έναρξης: 20.00

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη
Μουσική: Τζον Άνταμς / Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Έτσιο Μπόσσο
Κοστούμια: Τάσος Σοφρονίου / Πωλ Κοξ / Ντάγκλας Λη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Η πρώτη της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στιλ του νεοκλασικού μπαλέτου.
Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α’ χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο Fortress, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: €20, €25, €30, €40, €45, €50
Παιδικό, φοιτητικό: €15
Περιορισμένης ορατότητας €10
Σημείωση: Οι θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για την παρουσίαση της παράστασης Τοπία στο Θέατρο Ολύμπια, θα ενημερωθούν από τα Ταμεία της ΕΛΣ, για τη διαδικασία αλλαγής των εισιτηρίων τους, για την Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούν θα μπορούν να τα επιστέψουν και να λάβουν τα χρήματα τους πίσω.

Όπερα
Μάκβεθ
Τζουζέππε Βέρντι
Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017
Ώρα έναρξης: 20.00

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός – Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι
Αναβίωση σκηνοθεσίας Ίων Κεσούλης
Σκηνικά Μαουρίτσιο Μπαλό
Κοστούμια Σίλβια Αϋμονίνο
Φωτισμοί Λίνους Φέλμπομ
Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών Λούσυ Μακ Κίννον
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μάκβεθ Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Λαίδη Μάκβεθ Δήμητρα Θεοδοσίου
Μπάνκο Πέτρος Μαγουλάς
Μακντάφ Δημήτρης Πακσόγλου

Ο Μάκβεθ, η συναρπαστική όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, είναι η πρώτη παραγωγή όπερας που θα παρουσιαστεί στη δοκιμαστική περίοδο της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στην Κεντρική Σκηνή – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου €15, €25, €35, €50, €55, €60
Φοιτητικό, παιδικό €12
Περιορισμένης ορατότητας €10

Όπερα σε ημισκηνοθετημένη μορφή
Ρέα
Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας
Θέατρο Ολύμπια
19 Μαΐου 2017
Ώρα έναρξης: 20.00
Μουσική διεύθυνση Βύρων Φιδετζής
Σκηνοθετική επιμέλεια Νίκος Διαμαντής
Επιμέλεια Κοστουμιών Γιώργος Πάτσας
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ρέα: Τζούλια Σουγλάκου
Δάφνη: Μαρία Μητσοπούλου
Λυσίας: Γιάννης Χριστόπουλος
Γουάρχης: Κύρος Πατσαλίδης

Ο 73χρονος κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια ολοκληρώνεται με το έργο που τον άνοιξε. Μέσα από μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, η ΕΛΣ τιμά την ιστορία της και παρουσιάζει τη σπουδαία όπερα Ρέα, του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία εγκαινίασε το θέατρο την 1η Απριλίου του 1944, σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου.
Η όπερα έκανε πρεμιέρα το 1908 στη Φλωρεντία και εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητική Λυσία, στη Χίο το 1400μ.Χ.
Παρά το γεγονός ότι δεν σώζονται κριτικές από τον Τύπο της εποχής, τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που έλαβε ο συνθέτης από τον Πουτσίνι και τον Μασκάνι, μαρτυρούν τη μεγάλη της επιτυχία.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35
Φοιτητικό, παιδικό: €10
Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12

Όπερα
Μαντάμα Μπαττερφλάι
Τζάκομο Πουτσίνι
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
31 Μαΐου & 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017
Ώρα έναρξης: 21.00

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Ούγκο ντε Άνα
Αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνα Πετσατώδη
Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι
Σχεδιασμός Προβολών Σέρτζιο Μετάλλι – Ideogamma
Κινησιολογία Λέντα Λογιοντίτσε
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Τσο-Τσο-Σαν θ.α. – Τσέλια Κοστέα
Σουτζούκι Ελένα Κασσιάν
Μ. Φ. Πίνκερτον Στέφανο Σέκκο – Δημήτρης Πακσόγλου
Σάρπλες Διονύσης Σούρμπης

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι συγκινεί διαχρονικά και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του Τζάκομο Πουτσίνι.
Η μεγαλειώδης παραγωγή, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα, επιστρέφει για πέντε μοναδικές παραστάσεις, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
Στις πέντε παραστάσεις της δημοφιλέστατης Μπαττερφλάι, το κοινό θα απολαύσει σπουδαίους μονωδούς όπως τους Τσέλια Κοστέα, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρη Πακσόγλου, Διονύση Σούρμπη κ.ά.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων: €25, €45, €55, €60, €85, €100
Φοιτητικό, παιδικό: €15

Στην ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Όπερα
Τροβατόρε (Ο τροβαδούρος)
Τζουζέππε Βέρντι
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017
Ώρα έναρξης: 21.00

Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί Στέφανο Πόντα
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μανρίκο: Πιέρο Πρέττι
Λεονόρα: Τσέλια Κοστέα
Αζουτσένα: Γιελένα Μανίστινα
Κόμης ντι Λούνα: Δημήτρης Πλατανιάς -Δημήτρης Τηλιακός
Φεράντο: Τάσος Αποστόλου

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, που ολοκληρώνει και την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017, είναι η δημοφιλέστατη όπερα Τροβατόρε, μία από τις σημαντικότερες του Τζουζέππε Βέρντι.
Η εντυπωσιακή παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς του Στέφανο Πόντα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2012, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Ο Τροβατόρε είναι μια κατ’ εξοχήν «όπερα τραγουδιστών», καθώς απαιτεί κορυφαίους ερμηνευτές στους βασικούς ρόλους. Στην παραγωγή της ΕΛΣ, συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους ερμηνευτές παγκοσμίως, όπως οι Πιέρο Πρέττι, Τσέλια Κοστέα, Γιελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός. Διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων: €25, €45, €55, €60, €85, €100
Φοιτητικό, παιδικό: €15
Στην ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Σχολή Χορού ΕΛΣ
Παρουσίαση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

1 Ιουλίου 2017
Ώρα έναρξης: 20.00

Η καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, όπου οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργίες, αλλά και αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου που διδάσκονται στη Σχολή, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή, Γιάννη Ντοντσάκη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους χορευτές του αύριο και να έρθει σε άμεση επαφή με τη νεανική δημιουργία.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024