Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή κάνει την HDL χοληστερόλη καλύτερη για την καρδιά

Η μεσογειακή διατροφή κάνει την HDL χοληστερόλη καλύτερη για την καρδιά

Η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα προστατευτικά για την καρδιά οφέλη της HDL («καλής») χοληστερόλης, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα προστατευτικά για την καρδιά οφέλη της HDL («καλής») χοληστερόλης, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Τα υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, όσο και των τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, η HDL σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η προστατευτική ικανότητα της «καλής» χοληστερόλης έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το επίπεδό της, δηλαδή πόσο υψηλή. Όμως, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η HDL δεν λειτουργεί εξίσου καλά στους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ισπανική μελέτη δείχνει ότι ακριβώς η λειτουργική και προστατευτική ικανότητα της HDL βελτιώνεται χάρη στη μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου ντελ Μαρ της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τη Μονσερά Φιτό, μελέτησαν σχεδόν 300 ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και με μέση ηλικία 66 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που έκανε παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο (τέσσερα κουταλάκια τη μέρα κατά μέσο όρο), μία που έκανε μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς αντί για ελαιόλαδο και μία που απλώς έτρωγε υγιεινά, αλλά όχι μεσογειακά.

Η αξιολόγηση των βιοδεικτών των συμμετεχόντων έναν χρόνο μετά, έδειξαν ότι μόνο η απλώς υγιεινή διατροφή μείωσε τόσο την ολική όσο και την LDL χοληστερόλη. Καμία από τις τρεις ομάδες δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση της HDL. Όμως, το βασικότερο εύρημα ήταν ότι η ομάδα με το επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο είχε πλέον σημαντικά αποτελεσματικότερη λειτουργία της HDL.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή διευκολύνει την «καλή» χοληστερόλη να απομακρύνει την παραπανίσια χοληστερόλη από τις αρτηρίες και να τη μεταφέρει στο ήπαρ, όπου τελικά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών ή απομακρύνεται από το σώμα τελείως.

Η μεσογειακή διατροφή αύξησε επίσης την αντιοξειδωτική προστασία της HDL, βελτιώνοντας την ικανότητά της να αντισταθμίζει την οξειδωτική δράση της LDL, η οποία «πυροδοτεί» το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. Ακόμη, βοήθησε να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και το αίμα να ρέει πιο ελεύθερα.

Από την άλλη, οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από το ότι η υγιεινή διατροφή, παρόλο που μειώνει το επίπεδο της ολικής και της LDL χοληστερόλης, επιδρά αρνητικά στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της HDL. Και όσο μειώνεται η αντιφλεγμονώδης ικανότητα της HDL, τόσο αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024