Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με φόντο τις επαφές της Τ.Μέι

Νέα συνάντηση έχουν στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Μ.Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Επί τάπητος τέθηκε και η μετάβαση της Τερίσα Μέι στην Άγκυρα. Η τελευταία αναμένεται να συζητήσει το θέμα και με τον Ντ.Τραμπ.

Νέα συνάντηση έχουν στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Μ.Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επί τάπητος τέθηκε και η μετάβαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερίσα Μέι στην Άγκυρα.

»» Με ιδέες για το Κυπριακό η Μέι στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει ο Άνθος Λυκαύγης στα Νέα της Πέμπτης, το Κυπριακό θα συζητηθεί στη στην πρώτη συνάντηση της Μέι με τον Τραμπ.

Με «κύριο πιάτο» βέβαια τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις και βασικό ενδιαφέρον: τη διασφάλιση στρατηγικού ελέγχου των ενεργειακών κοιτασμάτων που ανακύπτουν στην ανατολικομεσογειακή λεκάνη. Της οποίας επίκεντρο είναι το τρίγωνο Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου και ζητούμενο η νομή και κυρίως η διαδρομή που αυτά θ’ ακολουθήσουν. Και σε αυτό ακριβώς υπεισέρχεται το Κυπριακό.

Ενδεικτικά, ως προς αυτά που δρομολογούνται:

  • Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι διαβεβαίωσε ρητά ότι: και το ενδιαφέρον και η πολιτική της Ουάσιγκτον στο πρόβλημα «παραμένουν αναλλοίωτα και για τη νέα αμερικανική διοίκηση, της οποίας οι εντολές είναι σαφείς ως προς την ανάγκη ταχείας λύσεως».
  • Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, διά του εκπροσώπου τής Ντάουνινγκ Στριτ, διεβίβασε μηνύματα «για τη ζωτική σημασία της Τουρκίας ως εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ ευρύτερα». Και γύρω από αυτά θα περιστραφεί ακριβώς η μεθαυριανή συνάντηση της Τερίσα Μέι με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα θέσουν επί τάπητος και το Κυπριακό, που θεωρείται ως ανάσχεση αυτών των συμφερόντων.

Από πλευράς Λευκωσίας -όπως αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν- εκτιμάται ως «αυτοδήλως προσδιοριστική» η κίνηση της Μέι, τόσο όσον αφορά τις συνομιλίες της στην Ουάσιγκτον όσο και σχετικά με τις επαφές της στην Άγκυρα «μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο».

* Περισσότερα στα Νέα που κυκλοφορούν

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024