Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστημονική διημερίδα για την Μοριακή Ιατρική

Επιστημονική διημερίδα για την Μοριακή Ιατρική

Επιστημονική διημερίδα με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη: Προκλήσεις και Ερωτήματα», διοργανώνει το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 27 και 28 Ιανουαρίου.

Επιστημονική διημερίδα με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη: Προκλήσεις και Ερωτήματα», διοργανώνει το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2017 στην Αίγλη Ζαππείου (αίθουσα Ολυμπία).

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τους βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται για την εξατομίκευση της θεραπείας σε πολλές μορφές συμπαγών όγκων (μεταξύ άλλων του πνεύμονα, του μελανώματος, του μαστού και του παχέος εντέρου) και θα συζητήσουν το ρόλο τους όχι μόνο στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και στην χειρουργική και την εκτίμηση της πρόγνωσης των ασθενών.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την μοριακή ογκογένεση, όπως στη διατροφή, την ακτινοβολία, την κληρονομικότητα, την φυσική δραστηριότητα και ορισμένους ιούς όπως αυτοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι νέες προκλήσεις που αναδύονται για τους ασθενείς με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία και οι μοριακά στοχευμένες θεραπείες, με ειδική συζήτηση για την παρηγορητική αγωγή και για τη νοσηλευτική φροντίδα έπειτα από φαρμακευτικές, χειρουργικές ή άλλες θεραπείες.

Εκτενής συζήτηση, εξάλλου, θα γίνει για το μέλλον της Μοριακής Ογκολογίας όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα για την υγρή βιοψία, την προληπτική αξία των μοριακών βιοδεικτών και την αγγειογένεση στον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας Δρ Μιχάλη Καραμούζη, παθολόγο-ογκολόγο, αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, «στην εκδήλωση αυτή δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής συζήτησης για τις νεότερες εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές μεταξύ των συμμετεχόντων και όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη Μοριακή Ιατρική, δηλαδή στη θεραπεία με βάση τις μοριακές διαταραχές του κάθε ασθενούς. Η πολυδιάστατη και δομημένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών που διαγιγνώσκονται με προκαρκινικές βλάβες και κακοήθη νεοπλάσματα, είναι προαπαιτούμενο για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Θα αναφερθούν νεότερες χειρουργικές τεχνικές που γίνονται πλέον και στην Ελλάδα, αλλά και αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της ανοσοθεραπείας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιδείξει σε κατηγορίες ασθενών με συμπαγείς όγκους για τους οποίους παλαιότερα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες. Τα μοριακά τεστ νέας γενιάς που είναι απαραίτητα για την προηγμένη αντιμετώπιση του καρκίνου διενεργούνται σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια εργαστήρια, όπως στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο Γουδί, και μπορούν να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα τεστ αυτά «γίνονται πάνω στον όγκο, αλλά και στο αίμα των ασθενών και των υγιών συγγενών τους για τη διερεύνηση τυχόν κληρονομικής προδιάθεσης».

Στην επιστημονική διημερίδα συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες που έχουν ως αντικείμενο τη θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων με βάση τις αρχές της Μοριακής Ιατρικής, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά επιστημόνων.

Επιπλέον, το ΙΜΒΕ διοργανώνει – σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) – παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία ΙΙ», στο πλαίσιο της οποίας φοιτητές της Ιατρικής θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.

Στο τέλος του Συνεδρίου και βάσει του χρόνου παρακολούθησης των εργασιών της, θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Η εγγραφή στη διημερίδα είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα email info@imibe.org. Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024