Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων εγγράφων της CIA, που καλύπτουν την περίοδο από τη δεκαετία του 1940 έως τις αρχές του 1990.

Από τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Καθημερινή προκύπτει η ανησυχία των ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας έπειτα από την κρίση στο Αιγαίο με το «Σισμίκ» (1987).

Παράλληλα, γίνονται προβλέψεις για την επικείμενη αδυναμία της Αθήνας να ακολουθήσει τον ταχύ βηματισμό αύξησης εκσυγχρονισμού των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Πολλές οι αναφορές και στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 με ανησυχία για αποθάρρυνση των επενδύσεων, αλλά και για το μέλλον των τότε αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ φέρονται να εξέταζαν εναλλακτικές για τις βάσεις.

Από τα ίδια έγγραφα φαίνεται «αστοχία» ως προς την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου: σε 10σέλιδη έκθεση του Μαρτίου του 1965, τέσσερις μήνες πριν τα Ιουλιανά, η CIA αποτιμά το πρώτο έτος της κυβέρνησης Παπανδρέου, «βλέποντας» ομαλό κυβερνητικό βίο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ