Η Μόσχα ευελπιστεί πως θα μπορέσει να «συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με τον Τραμπ από ό,τι με τον Ομπάμα», ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας επίσης πως θα απευθύνει πρόσκληση στις ΗΠΑ για τις σχεδιαζόμενες διαβουλεύσεις για τη Συρία στο Καζακστάν. Ο Λαβρόφ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες και για τα εξοπλιστικά και τις πυρηνικές δοκιμές, αν πήρε αποστάσεις από «ενδεχόμενο ανταλλαγμάτων» για τις κυρώσεις -και επέκρινε την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Βαλτική.

Η Ρωσία «αναμένει πως θα υπάρξει διάλογοα με την κυβέρνηση Τραμπ για τις στρατηγικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν το πυρηνικό οπλοστάσιο», είπε την Τρίτη ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, ανέφερε πως η Μόσχα «δεν ερμηνεύει τα σχόλια του Τραμπ ως προσφορά άρσης κυρώσεων με αντάλλαγμα συμφωνίας μείωσης του πυρηνικού οπλοστασίου», τόνισε.

Ο διάλογος, συνέχισε ο Λαβρόφ, μπορεί να καλύπτει, τα υπερηχητικά όπλα, την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τα διαστημικά όπλα και τις πυρηνικές δοκιμές.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συναντηθεί με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση όταν αναλάβει καθήκοντα, είπε ο Λαβρόφ.

«Πρόσκληση στο Καζακστάν» – «Κακή ιδέα το ΝΑΤΟ στη Βαλτική»

Ο ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης πως περιμένει την αμερικανική κυβέρνηση στο τραπέζι της Αστάνα, όπου η Μόσχα διοργανώνει συνάντηση για τη συριακή κρίση.

«Ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν την πρόσκληση» είπε. Σημειώνοντας πως η Μόσχα ελπίζει σε «καλύτερη συνεργασία με τον Τραμπ από ό,τι με τον Ομπάμα», υποδέχθηκε επίσης θετικά την «επιθυμία του Τραμπ να θέσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης τις ρωσικές αντιδράσεις στην αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Βαλτική. Οι χώρες της περιοχής έχουν ζητήσει τις δυνάμεις, θεωρώντας πως η Μόσχα δείχνει επιθετικές τάσεις.

«Η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική είναι κακή ιδέα» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ