Σε πράξεις… τρομοκρατών αποδίδει ο Ερντογάν την πτώση της λίρας
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας σε παρεμβάσεις στις αγορές από ανθρώπους -που χαρακτήρισε «τρομοκράτες»- οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, έχουν στόχο να εξασθενήσουν την οικονομία της χώρας του.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας σε παρεμβάσεις στις αγορές από ανθρώπους -που χαρακτήρισε «τρομοκράτες»- οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, έχουν στόχο να εξασθενήσουν την οικονομία της χώρας του.
«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον αιρετών τοπικών αξιωματούχων στην Άγκυρα.
«Ο στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν τα επιτόκια σαν όπλο για να το επιτύχουν» πρόσθεσε.
Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 7% από την αρχή της χρονιάς, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα και μια σειρά φονικών επιθέσεων.
Η πτώση της ισοτιμίας της επιταχύνθηκε από τη Δευτέρα που η Εθνοσυνέλευση άρχισε να εξετάζει το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν και καθιστά νευρικές τις αγορές.
Οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά την ασφάλεια -με τις διάφορες επιθέσεις που συνδέονται με την κουρδική εξέγερση και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος- και την πολιτική αστάθεια, καθώς πλησιάζει η πιθανή μετάβαση της χώρας σ’ ένα προεδρικό σύστημα.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα επιχείρησε την Τρίτη να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός της με μια ένεση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως το μέτρο δεν είχε την επιτυχία στην οποία υπολόγιζε η κεντρική τράπεζα και οι οικονομολόγοι το χαρακτήρισαν ανεπαρκές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (7/2): Φουλ «δράση» με Super League, Stoiximan GBL και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Αυτοκίνητο έπεσε σε αρδευτικό κανάλι στην Πάργα – Νεκρός 42χρονος οδηγός
- Η Μπιάνκα Σενσόρι αποκάλυψε ότι η σχέση της με τον Κάνιε Γουέστ ξεκίνησε πριν το διαζύγιό του με την Κιμ Καρντάσιαν
- Speed debate φοιτητών και επιχειρηματία για την κατοικία – Αγορά, ενοικίαση και τα σοβαρά προβλήματα
- Super League: Εκκίνηση στην 20η αγωνιστική με τρεις αναμετρήσεις
- Women Face Higher AI Job Risk in Tech and Finance
