Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας, εν μέσω των συνομιλιών στη Γενεύη

Τουρκικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας, εν μέσω των συνομιλιών στη Γενεύη

Οι κατοχικές υπηρεσίες στην Κύπρο προχώρησαν σε δέσμευση περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας την ώρα που διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Οι κατοχικές υπηρεσίες στην Κύπρο προχώρησαν σε δέσμευση περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας την ώρα που διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Η ενημέρωση για δέσμευση των περιοχών έγινε στις 6 Ιανουαρίου, μόνο δύο ημέρες δηλαδή πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για τρεις δεσμεύσεις περιοχών.

Με την ΝΟΤΑΜ Ν0002/17 το κατοχικό καθεστώς, μέσω της «περιοχής εναέριου ελέγχου του αεροδρομίου Ερτζάν» (Τύμπου) δέσμευσε μία περιοχή για την διεξαγωγή άσκησης SAR (Έρευνας και Διασπώσης) από την τουρκική αεροπορία για σήμερα 11 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί η ΝΟΤΑΜ Ν003/17 με την οποία δεσμεύονται παράνομα περιοχές επίσης για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας σήμερα, ενώ με την ΝΟΤΑΜ Ν004/17 δεσμεύονται περιοχές για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας στις 26 Ιανουαρίου. Όλες οι ασκήσεις είναι χωρίς πυρά.

Η Λευκωσία αντέδρασε, κατά πάγια τακτική, με δική της ΝΟΤΑΜ (Α0016/17) αναφέροντας ότι σύμφωνα με «πληροφορίες που περιήλθαν η τουρκική αεροπορία θα κάνει ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας . Η διεξαγωγή της άσκησης δεν έχει συντονισθεί με τις κυπριακές αρχές που είναι οι μόνες υπεύθυνες για να εκδίδουν ενημερώσεις σχετικά με το FIR Λευκωσίας.

Στην Άγκυρα δεν μοιράζονται περαιτέρω πληροφορίες, πέραν των «αναγγελιών» του «Ερτζάν».

Στην Λευκωσία, πηγές που δεν κατονομάζονται ανέφεραν ότι το γεγονός της δέσμευσης των εν λόγω περιοχών για τουρκικές ασκήσεις ήταν γνωστές από τις 6 Ιανουαρίου και εντάσσονται στη συνήθη δραστηριότητα της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, η επιλογή της Τουρκίας να διεξαχθούν αεροπορικές ασκήσεις την ώρα που διεξάγονται στη Γενεύη οι συνομιλίες και να προαναγγελθούν αυτές την παραμονή της έναρξής τους προκάλεσε εύλογα ερωτήματα. Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι παράνομες ΝΟΤΑΜ συνδέονται με την τουρκική διεκδίκηση να υπάρξει ξεχωριστός εναέριος χώρος και ξεχωριστή περιοχή αεροπορικού ελέγχου (FIR) για το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα του νησιού.

Ο δικτυακός τόπος του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου δημοσίευσε έγγραφο με τις σχετικές επίσημες ενημερώσεις (NOTAM) για δέσμευση των περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας. Δείτε το έγγραφο

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024