Θεσμοί: Νέα υπέρβαση πλεονάσματος να πάει σε οφειλές προς ιδιώτες
Δύο νέες επιλογές έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών για τυχόν επόμενη υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος: να γίνεται «μαξιλάρι» διαθέσιμων στον προϋπολογισμό ή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους, επιχειρήσεις, συνταξιούχους).
Δύο νέες επιλογές έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών για τυχόν επόμενη υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Κατά τις πληροφορίες του capital.gr, αν δεν ληφθεί (όπως φέτος) απόφαση για τηδιανομή του, οι θεσμοί ζητούν να γίνεται «μαξιλάρι» διαθέσιμων στον προϋπολογισμό ή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους, επιχειρήσεις, συνταξιούχους).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η δέσμευση ζητείται να καταγραφεί όχι μόνο στην επιστολή Τσακαλώτου, αλλά και να προστεθεί στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο (επικαιροποιημένοSMoU) που θα προκύψει στο τέλος της β’ αξιολόγησης.
Σε περίπτωση συμφωνίας με τους θεσμούς για μέρισμα στο μέλλον, προτείνεται να υπάρχει -όπως και τώρα- το δικαίωμα διανομής του μερίσματος είτε για κοινωνικές δαπάνες (με προτίμηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών.
Επιπλέον, στις απαιτήσεις των θεσμών προς τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και η διαρκής δέσμευση για τη λήψη μέτρων αν υπάρξει τελικά δημοσιονομική τρύπα από τα 617 εκατ. ευρώ του μερίσματος είτε στον προϋπολογισμό του 2016, είτε σε αυτόν του 2017.
Η απαίτηση μάλιστα για τηλήψη ισοδυνάμων από το ίδιο πεδίο (αυτό της συνταξιοδοτικής δαπάνης) δεν τελειώνει τον Απρίλιο του 2017, όταν θα πιστοποιηθούν τα στοιχεία από τηνEurostatγια τα δημοσιονομικά του 2016, αλλά και στις επόμενες πιστοποιήσεις (γίνονται δύο φορές τον χρόνο).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έλενα Παπαρίζου: Εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από έντονη αδιαθεσία – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της δισκογραφικής της
- Μύκονος – Σαντορίνη: Γιατί «βούτηξε» ο τζίρος της εστίασης
- Εργαζόμενοι στην Ευρώπη: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία τους και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει γι’ αυτό
- Τρεις ομάδες παρακολουθούν την περίπτωση του Σίλβα της ΑΕΚ
- Ζελένσκι: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα εδάφη του Ντονμπάς – Θέλουμε απάντηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας
- Live streaming: Η συνέντευξη Τύπου των Μεντιλίμπαρ – Έσε για το ματς με την Καϊράτ
