Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναχωρούν σταδιακά οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

Αναχωρούν σταδιακά οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

Από το απόγευμα της Παρασκευής κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια ενόψει των Χριστουγέννων. Επί ποδός είναι η Τροχαία για την ασφαλή μετακίνηση και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Σε ισχύ η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων άνω του 1,5 τόνου. Γεμάτα φεύγουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, sold out και στα τρένα, 1.656 πτήσεις έως 27/12 από και προς Αθήνα, στο 70-80% η πληρότητα στα πλοία.

Από το απόγευμα της Παρασκευής κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια ενόψει των Χριστουγέννων.

Ήδη από τα ξημερώματα έως το μεσημέρι (14.00) από τα διόδια Ελευσίνας προς την Πελοπόννησο πέρασαν 12.800 οχήματα. Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο της Ολυμπίας Οδού Γιάννη Χανδάνο, που μίλησε στο in.gr, δεν αναμένονται σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, η κίνηση πάντως αναμένεται να αυξηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς και το Σάββατο, στο διάστημα 10.00-14.00. Το ίδιο και στην επιστροφή, τη Δευτέρα, μεταξύ 16.00-19.00.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, προς Λαμία, συνολικά 15.600 οχήματα έχουν αναχωρήσει την Παρασκευή (έως 14.00) από τα διόδια Αφιδνών.

Επί ποδός είναι η Τροχαία στο οδικό δίκτυο της χώρας για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και για παραβάσεις που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Παράλληλα, σε ισχύ τίθεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Συγκεκριμένα, το μέτρο εφαρμόζεται σήμερα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, όπως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00, καθώς και την Κυριακή 1 Ιανουαρίου στο ρεύμα εισόδου από 15:00-21:00.

Με αφορμή την εορταστική αυτή περίοδο, η Ελληνική Αστυνομία ζητά από τους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Σε ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, αεροδρόμια και λιμάνια

Στο μεταξύ, κινητικότητα παρατηρείται και στους κατά τόπους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. «Ελάχιστα είναι φέτος τα Χριστούγεννα τα έκτακτα δρομολόγια των ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα. Είναι μόλις 5-6% περισσότερα, σε σχέση με το καθημερινό πρόγραμμα, κυρίως για Πελοπόννησο. Πάντως όλα τα λεωφορεία φεύγουν γεμάτα, η πληρότητά τους φθάνει το 100%» είπε, μιλώντας στο in.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΚΤΕΛ και των ΚΤΕΛ Κηφισού, Σοφοκλής Φάτσιος.

Sold out είναι και τα εισιτήρια στα τρένα, που αναχωρούν με επιπλέον βαγόνια, ενώ 1.656 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν προγραμματιστεί έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Οι καιρικές συνθήκες, πάντως, δυσχεραίνουν τις εορταστικές ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. «Σε σχέση με άλλες χρονιές τέτοια εποχή, τώρα είμαστε στο 25-30% πιο κάτω στη ζήτηση εισιτηρίων. Τα χαλάει και ο καιρός, καθώς πολύς κόσμος θα ήθελε να ταξιδέψει, αλλά τελικά δε φεύγει, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα στα πλοία να φθάνει στο 70-80%. Οι ταξιδιώτες αναχωρούν κυρίως για Μύκονο και Κεφαλονιά. Αντιθέτως, τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό, ειδικά η Μυτιλήνη και η Χίος, είναι ‘πεθαμένα’, να τα κλαίμε…» ανέφερε στο in.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Γιάννης Θεολογίτης.

Πέτρος Στεφανής

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024