Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για ΕΦΚΑ και επέκταση Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για ΕΦΚΑ και επέκταση Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Άρχισε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και με τους εισηγητές των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και περιλαμβάνει την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στο εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τη διαδικασία του επείγοντος.

Άρχισε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και με τους εισηγητές των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και περιλαμβάνει την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τη διαδικασία του επείγοντος.

Ειδικότερα ο τίτλος του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ειδικότερα, με την τροπολογία:

– Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

– Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

– Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

– Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

– Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

Κόντρα για τη διαδικασία

Υπέρ της συζήτησης με το χαρακτήρα του επείγοντος τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και Χρυσή Αυγή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συστηματικά φέρνει την τελευταία στιγμή νομοσχέδια τα οποία δεν συζητιούνται με τις κανονικές διαδικασίες.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη του επείγοντος, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα έχουν οφέλη από 1/1/2017 και σε αυτό εμπεριέχονται 3 μεγάλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις: η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, η επέκταση του κοινωνικού επιδόματος και ρυθμίσεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

«Κατανοούμε ότι πρέπει να λειτουργήσει από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις το φαινόμενο η κυβέρνηση να καταθέτει αιφνιδιαστικά νομοσχέδια χωρίς να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση», σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής, σήμερα θα γίνει η επεξεργασία του επί της αρχής, αύριο στις 10.00 π.μ. θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς και θα συνεχιστεί μετά τις 3.00 μ.μ. επί των άρθρων.

Τέλος, Τετάρτη και Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024