Στουρνάρας: Βιώσιμο χρέος και ρεαλιστικότεροι δημοσιονομικοί στόχοι
Βιώσιμο χρέος και ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Βιώσιμο χρέος και ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup» και επισημαίνει:
«Μια τέτοια επιλογή εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για ένα διάστημα περίπου 20 ετών και μια 20χρονη περίοδος για την αποπληρωμή των τοκοχρεολύσιων που αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποιούνται σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις».
Ο διοικητής της ΤτΕ διαφωνεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μια ελάφρυνση χρέους εδώ και τώρα θα αποθάρρυνε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα.
«Όχι, αυτό είναι μια ακραία ερμηνεί του λεγόμενου ηθικού κινδύνου. Στο τέλος, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ο προσδιορισμός όλων των μέτρων – βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Βάσει της συμφωνίας τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
»Η εξειδίκευση είναι αναγκαία τώρα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι αγορές χρειάζονται διαύγεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους πριν την πλήρη έξοδο της Ελλάδας σε αυτές και δεύτερον, γιατί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ χρειάζονται αυτή την πληροφορία προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ερωτηθείς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με «αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μίλων – Ολυμπιακός 0-3 σετ: Άνετα οι ερυθρόλευκες στη Νέα Σμύρνη
- Παίζει τα… ρέστα του ο Φρανκ – «Τελικός» για τον Δανό, το παιχνίδι με τη Ντόρτμουντ
- Αποκαλυπτικές εικόνες για τα νοσοκομεία της χώρας – Ράντζα σε «Αττικόν» και «Λαϊκό»
- Δύο χρόνια προετοίμαζε την εξαφάνισή της η 16χρονη Λόρα – Στο εξωτερικό ερευνούν οι αρχές
- Κουτσούμπας: Τους ενοχλεί η μαζικότητα των αγώνων και το ανεβασμένο κύρος του ΚΚΕ μέσα σε αυτούς
- Δρομείς από όλο τον κόσμο συρρέουν σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης για το Cretan Backyard Ultra

