Ημέρα γενεθλίων για τον «τελευταίο εν ζωή άνθρωπο του 19ου αιώνα»
Η Έμα Μοράνο δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν βγαίνει από το σπίτι, έχει όμως πλήρη νοητική διαύγεια και δείχνει να ευχαριστιέται με τους επισκέπτες που δέχεται από όλο τον κόσμο. Στη μαρμάρινη επιφάνεια μιας συρταριέρας, το πιστοποιητικό των Ρεκόρ Guinness την κηρύσσει τον αρχαιότερο εν ζωή άνθρωπο στον κόσμο.
Η Έμα Μοράνο δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν βγαίνει από το σπίτι, έχει όμως πλήρη νοητική διαύγεια και δείχνει να ευχαριστιέται με τους επισκέπτες που δέχεται από όλο τον κόσμο.
Στη μαρμάρινη επιφάνεια μιας συρταριέρας στο δωμάτιό της, το πιστοποιητικό των Ρεκόρ Guinness την κηρύσσει τον αρχαιότερο εν ζωή άνθρωπο στον κόσμο.
Η Μορένο είναι επίσης ο τελευταίος γνωστός εν ζωή άνθρωπος που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα.
Ήρθε στον κόσμο στις 29 Νοεμβρίου 1899 και γιορτάζει την Τρίτη τα 117α της γενέθλια.
«Τρώω δύο αβγά την ημέρα, αυτό είναι όλο. Τρώω και γλυκά. Δεν τρώω όμως πολύ γιατί δεν έχω δόντια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλώντας τον περασμένο μήνα από το σπίτι της στη Βερμπάνια, κωμόπολη της βόρειας Ιταλίας δίπλα στη λίμνη Ματζιόρε.
Η υπέργηρη ιταλίδα γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι περίεργος να μάθει για αυτήν: «Έρχεται κόσμος. Εγώ δεν καλώ κανέναν αλλά αυτοί έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο […] Έρχονται από παντού να με δουν.
Το γηραιότερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, η Μοράνο έζησε πιο πολύ από τα νεαρότερα αδέλφια της. Εγκατέλειψε τον βίαιο σύζυγό της το 1938, όταν το πρώτο και μοναδικό παιδί της πέθανε στη βρεφική ηλικία.
Έζησε μόνη, εργάτρια σε βιοτεχνία σακιών, και δεν προσέλαβε νοσοκόμα παρά μόλις πέρυσι.
Δεν έχει βγει από το δυάρι της εδώ και 20 χρόνια, και τον τελευταίο χρόνο παραμένει κλινήρης.
Αν και είναι νοητικά διαυγής, δεν ακούει σχεδόν τίποτα και δεν βλέπει αρκετά καλά για να παρακολουθήσει τηλεόραση, και συνήθως κοιμάται ή περνά την ώρα της τσιμπολογώντας.
Την ημέρα των γενεθλίων της περιμένει να δεχτεί συγγενείς και δημοσιογράφους, καθώς και τη δήμαρχο της Βερμπάνια Σίλβια Μαρτσιονίνι. Και στο θέατρο της πόλης θα δοθεί συναυλία προς τιμήν της με μουσική των τελευταίων τριών αιώνων. Θα παρουσιαστεί επίσης μια ρομαντική βιογραφία της με τίτλο Η γυναίκα που είδε τρεις αιώνες.
Η ίδια, πάντως, δεν είναι καν σίγουρη αν θα δοκιμάσει την τούρτα που θα της φέρουν. «Την τελευταία φορά έφαγα λίγη, μετά όμως με πείραξε» λέει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η εκεχειρία έχει λήξει»: Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ ανακοινώνει την αναζωπύρωση του πολέμου με το Ιράν
- «Η γη της ελιάς»: Απόψε το μεγάλο φινάλε στο MEGA
- Δήμος Λαμιέων: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας
- Σπάτα: Επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας – Τρεις άνδρες ενεπλάκησαν με νοσηλευτές
- Ο Μπατούμ έρχεται στη Euroleague για τη Βιλερμπάν
- Δίκη για τα Τέμπη: «Ο σταθμάρχης είχε μηδενική προϋπηρεσία, εκτελούσε καθήκοντα μόνος για τρίτη μέρα», είπε ο συνήγορος του Β. Σαμαρά
- Άργος: Διασωληνωμένος με τραύμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Μάχη με τα κύματα στην Κεφαλονιά: Πώς μία νεαρή ναυαγοσώστρια έσωσε 7 ανθρώπους από επικίνδυνο ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442