Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Πρόοδος στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Σταθάκης: Πρόοδος στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων έγινε ένα μεγάλο βήμα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά το τέλος της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο της ρύθμισης στο Δημόσιο.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, οι επαφές για τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά το τέλος της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά την συνάντηση έγινε μια εκτενής συζήτηση για τη διευθέτηση των χρεών και κεντρική υπήρξε η ιδέα να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να προωθεί τη μετατροπή των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε «πράσινα» και να διασφαλίζεται το δημόσιο. Σημείωσε δε, ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα, ενώ ανέφερε ότι δε αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικά με το πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά την εξαίρεση των φόρων από τη ρύθμιση. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει η ρύθμιση στο Δημόσιο, ώστε να είναι ο μικρότερος δυνατός, και να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των πιστωτών». Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα ένα ενδεχόμενο κούρεμα σε ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Νωρίτερα, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πει πως «υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, κ.α., και δεν είναι μόνο τεχνικού χαρακτήρα τα ζητήματα που τίθενται».

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις οποίεςεξέθεσε. Από την πλευρά τους,οι δανειστές άκουσαν τις θέσειςτης ελληνικής πλευράς, ζητώντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διευκρινιστικά στοιχεία.

Απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία

Νωρίς το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσαν το θέμα της άρσης των διοικητικών εμποδίων για τις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, που είχαν τεθεί με νόμο του προηγούμενου υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας αντιπρότεινε να μην γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας μιας απόλυσης από επιτροπή του υπουργείου, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά από νομικούς συμβούλους του κράτους. Ωστόσο και πάλι οι δανειστές φέρεται να θεωρούν την πρόβλεψη αυτή ως παρέμβαση στην αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024