Παρασκευή 08 Μαϊου 2026
weather-icon 20o
Πέντε συμβουλές για την αντιμετώπιση του μετεκλογικού πανικού

Πέντε συμβουλές για την αντιμετώπιση του μετεκλογικού πανικού

Κάποιοι ψυχολόγοι το αποκαλούν Διαταραχή Εκλογικού Άγχους και παρατηρούν ότι κατέγραψε αλματώδη άνοδο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την αντιμετώπισή του οι ειδικοί συμβουλεύουν...

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Κάποιοι ψυχολόγοι το αποκαλούν Διαταραχή Εκλογικού Άγχους και παρατηρούν ότι κατέγραψε αλματώδη άνοδο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την αντιμετώπισή του οι ειδικοί συμβουλεύουν: Καθαρίστε τον καταψύκτη σας, κάντε μανικιούρ ή πεντικιούρ και σίγουρα μείνετε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, το περιοδικό Psychology Today δημοσίευσε ένα άρθρο με «πέντε συμβουλές για την αντιμετώπιση του μετεκλογικού Σοκ και Πανικού». Πρώτη στη λίστα η συμβουλή: «Κάντε κάτι παραγωγικό».

«Κάντε κάτι που θα σας δώσει μια προσωρινή αίσθηση ότι έχετε κάποιο έλεγχο (στη ζωή σας), ακόμα και το να καθαρίσετε τον καταψύκτη σας» πρότεινε η αρθρογράφος Άλις Μπόγιες.

Το περιοδικό Cosmopolitan πρότεινε «14 αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του μετεκλογικού στρες». Ένας τρόπος είναι να απέχετε από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ένας άλλος να «φροντίσετε τον εαυτό σας», όπως συμβουλεύει η οικογενειακή σύμβουλος από το Νιου Τζέρσεϊ Τζένιφερ Κόουντλ. «Εάν χρειάζεστε ένα μανικιούρ, ένα πεντικιούρ, η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι η καλύτερη ημέρα για το κάνετε».

Από την πλευρά της, η Άλισαν Χάουαρντ, ψυχολόγος από την Ουάσινγκτον, είπε πως κάποιοι από τους ασθενείς της συζητούσαν για τις εκλογές εδώ και μήνες, ωστόσο μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δηλώνουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη θλίψη, λύπη και φόβο σε μια πόλη όπου το 93% των ψηφοφόρων προτίμησε την Χίλαρι Κλίντον.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο κατά το παρελθόν» επισήμανε η Χάουαρντ, η οποία υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους συναισθήματα είναι φυσικό να τα νιώθει κανείς και δεν συνιστούν ενδείξεις μιας ψυχικής παθολογίας.

Ο Στέφεν Στρόσνι, ψυχολόγος από προάστιο της Ουάσινγκτον που ψήφισε την Κλίντον, περιέγραψε πως άρχισε να παρατηρεί μια αύξηση των περιστατικών υψηλού στρες που σχετιζόταν με τις εκλογές από τον Απρίλιο, όταν και επινόησε τον όρο Διαταραχή Εκλογικού Άγχους, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν στρες, προβλήματα στη συγκέντρωση και νευρικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν το 50% των ασθενών του ήταν υποστηρικτές του Τραμπ.

Όταν η προεκλογική εκστρατεία έφθασε στην κορύφωσή της, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα περιστατικά κατέγραψαν άνοδο και μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ο ίδιος δέχθηκε εκτάκτως τέσσερις ασθενείς που χρειάζονταν επειγόντως συμβουλευτική.

«Θα στοιχημάτιζα ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα όπως επίσης οι παραβάσεις για επιθετική οδική συμπεριφορά» τόνισε ο Στρόσνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Μαϊου 2026
Cookies