Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεανικές ανησυχίες στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Νεανικές ανησυχίες στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

...

Αγγελική Στελλάκη

Μία από τις φετινές θεματικές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι και η διαδικασία της ενηλικίωσης: δύσκολη, επώδυνη, αλλά απαραίτητη, μοιάζουν να λένε οι κινηματογραφιστές, αναφερόμενοι σε θέματα όπως η σεξουαλική αφύπνιση, η ταυτότητα, οι προσδοκίες και η διάψευσή τους.
Η Ισλανδία δεν έχει τραβήξει τα βλέμματα μόνο για την πρόσφατη ποδοσφαιρική της πορεία στο Euro, αλλά και για τις ταινίες της. Νέοι σκηνοθέτες και οι ταινίες τους ταξιδεύουν σε ξένα Φεστιβάλ, έχοντας στις βαλίτσες τους ενδιαφέρουσες θεματικές και ιστορίες. Ανάμεσά τους και ο Γκούδμουντουρ Αρναρ Γκούδμουντσον, ο οποίος στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, τοΗ πέτρα της καρδιάς, αφηγείται την ιστορία δύο εφήβων που ζουν σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι της Ισλανδίας και αισθάνονται τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Ο ένας προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον ενός κοριτσιού που ζει στην περιοχή, ενώ ο άλλος παλεύει με τα συναισθήματα που έχει για τον φίλο του. Ο έρωτας στην ταινία του Γκούδμουντσον δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και η διαδικασία της ωρίμανσης ακολουθεί τους κύκλους των εποχών, κινούμενη από την ελαφρότητα στο βαθύ σκοτάδι. Η ταινία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
ΣτοParkτης Σοφίας Εξάρχου μια παρέα εφήβων περνά τις μέρες της στο εγκαταλελειμμένο Ολυμπιακό Χωριό. Η Εξάρχου δείχνει την νέα γενιά γεμάτη ενέργεια και ένταση, αλλά και ματαιωμένα όνειρα. Δεν είναι τυχαία η αντιπαραβολή της δόξας των Ολυμπιακών Αγώνων με το σύγχρονο παρόν: για εμάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στη σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας γεννήθηκε η οικονομική κρίση. Η ταινία της Εξάρχου μιλά όμως για όλες τις αντίστοιχες χώρες -το παράδειγμα του Ρίο μάς έρχεται πρόχειρα στο μυαλό- όπου υπάρχουν νέοι που δεν αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι και το «Αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ από τη Σουηδία. Η απουσία της παιδικότητας είναι και εδώ χαρακτηριστικό στοιχείο της ταινίας. Η Κέρνελ αφηγείται την ιστορία της Ελλε-Μάργια, μιας έφηβης που ανήκει στη φυλή των Σάμι. Η Σουηδία θα θελήσει να «εκπολιτίσει» την ίδια και την αδελφή της. Η ταινία εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1930, σε μία περίοδο αύξησης των κρουσμάτων ρατσισμού στη χώρα. Έχοντας να επιδείξει μια ευαίσθητη ανθρωπολογική ματιά, η ταινία ασχολείται με ζητήματα ταυτότητας και συναισθηματικής ωρίμανσης, με όλα αυτά που κουβαλάμε μαζί μας και όλα αυτά που αφήνουμε πίσω μας μεγαλώνοντας.
Η μανία με τους βρικόλακες βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας «Transfiguration», μιας ανεξάρτητης αμερικανικής παραγωγής. Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Μάιλο, ο οποίος έχει χάσει τους γονείς του και μένει στο σπίτι με τον αδελφό του. Ο Μάιλο έχει αναπτύξει μια μανία με τους βρικόλακες και σταδιακά αρχίζει να πιστεύει ότι και ο ίδιος είναι ένας από αυτούς. Ο Μάικλ Ο’ Σι σκηνοθετεί την ταινία, η οποία θαυμάζει τοΆσε το Κακό να Μπει-και δεν το κρύβει. Ο Ο’Σι μιλά για μία γενιά λιγότερο προνομιούχων Αμερικανών, αλλά αντιμετωπίζει απλοϊκά το θέμα του και τα όσα συμβαίνουν στον ήρωά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024